Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 331059

Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora


Rogošić, Jozo
Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora // Stočarstvo, 62 (2008), 2; 123-142 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 331059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora
(The role of palatability in herbivores food selection)

Autori
Rogošić, Jozo

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 62 (2008), 2; 123-142

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
palatabilnost; preferentnost; izbor hrane herbivora
(palatability; preference; herbivores food selection)

Sažetak
Palatabilnost je usko definiran pojam s mnogo značenja. U stočarskoj struci palatabilnost se obično prikazuje kao hedonsko povezivanje životinje s hranom ili trenutna reakcija životinje na aromu, okus, miris i teksturu hrane ili pak sklonost prema nekoj vrsti hrane koju životinja ispoljava tijekom konzumiranja. Nasuprot tome, u biljnoj agronomskoj struci palatabilnost se pripisuje biljnim svojstvima koja mijenjaju preferentnost hrane, a uključuju kemijski sastav, fazu rasta i morfološke karakteristike. Sve navedene definicije se usredotočuju na aromu, okus i miris hrane, kao i na njezine fizikalne i kemijske karakteristike. Međutim, palatabilnost je složeniji pojam koji integrira aromu, miris, okus i teksturu hrane s postingestivnim učinkom hranjiva i biljnih toksina u hrani. Okus i miris omogućuje životinjama razlikovanje hrane i pruža hedonski osjećaj prilikom konzumiranja. Postingestivni učinak određuje okus (hedonski osjećaj) koji odgovara homeostatskoj korisnosti hrane. Dakle, palatabilnost je funkcionalni odnos između okusa i postingestivnog učinka, te se palatabilnost mijenja u odnosu prema korisnosti hrane. Osjećaj zadovoljstva sitosti se dešava kada životinja pojede odgovarajuću vrstu i količinu biljnih hranjiva i tako životinja stvara preferentnost prema određenoj vrsti hrane koja joj stvara osjećaj sitosti. Manjak ili višak biljnih hranjiva ili prevelika koncentracija biljnih toksina stvara životinji neprijatan osjećaj i fizičke tegobe, tako da životinja stvara averziju prema takvoj vrsti hrane. Općenito, palatabilnost se smanjuje kada pojedena hrana životinji stvara tegobe, odnosno povećava kada pojedena hrana životinji stvara osjećaj zadovoljstva sitosti. Hranidbena iskustva životinja, osobito u ranoj životnoj dobi, također imaju dubok utjecaj na palatabilnost određene vrste hrane. Tako npr. mlade životinje stvaraju hranidbene navike koje nastaju kao rezultat konzumiranja odnosno ne konzumiranja određene vrste hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
269-0000000-3597 - Potencijalni mehanizmi za bolje korištenje krmnog potencijala sredozemne makije (Rogošić, Jozo, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Jozo Rogošić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Rogošić, Jozo
Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora // Stočarstvo, 62 (2008), 2; 123-142 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Rogošić, J. (2008) Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora. Stočarstvo, 62 (2), 123-142.
@article{article, author = {Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo}, year = {2008}, pages = {123-142}, keywords = {palatabilnost, preferentnost, izbor hrane herbivora}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {62}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Uloga palatabilnosti u izboru hrane herbivora}, keyword = {palatabilnost, preferentnost, izbor hrane herbivora} }
@article{article, author = {Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo}, year = {2008}, pages = {123-142}, keywords = {palatability, preference, herbivores food selection}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {62}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {The role of palatability in herbivores food selection}, keyword = {palatability, preference, herbivores food selection} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font