Pregled bibliografske jedinice broj: 330833
Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja
Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330833 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja
(Influence of "Tonsil optimum" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil)
Autori
Kosor, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.06
Godina
2007
Stranica
63
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli
(bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols)
Sažetak
Većina biljnih ulja, pa tako i sojino, ne može se koristiti u prehrambene svrhe bez prethodne rafinacije. Rafinacijom se iz sojinog ulja uklanjaju sastojci koji nepovoljno djeluju na senzorska svojstva i održivost ulja, no tijekom rafinacije dolazi i do gubitka nekih vrijednih sastojaka. U ovom radu istraživalo se kako uvjeti bijeljenja utječu na udjel klorofila i karotenoida, udjel tokoferola i sterola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5 %, 1 % i 1, 5 % aktivne zemlje "Tonsil Optimum 214 FF" pri 95 °C, 105 °C, 115 °C. Na uklanjanje pigmenata najviše je utjecao udjel aktivne zemlje, a odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. Najnestabilniji tokoferol bio je α -tokoferol. Gubitak ukupnih tokoferola iznosio je do 30 %. Najstabilniji sterol bio je stigmasterol (1-9 % gubitaka), a najviše se razgradio Δ 5- avenasterol (13-36 %). Iako su se gubici sterola povećavali i s udjelom zemlje za bijeljenje, statistički značajan utjecaj imala je temperatura procesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
45/07