Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330833

Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja


Kosor, Gordana
Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 330833 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja
(Influence of "Tonsil optimum" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil)

Autori
Kosor, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.06

Godina
2007

Stranica
63

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
bijeljenje; pigmenti; sojino ulje; steroli; tokoferoli
(bleaching; pigments; soybean oil; sterols; tocopherols)

Sažetak
Većina biljnih ulja, pa tako i sojino, ne može se koristiti u prehrambene svrhe bez prethodne rafinacije. Rafinacijom se iz sojinog ulja uklanjaju sastojci koji nepovoljno djeluju na senzorska svojstva i održivost ulja, no tijekom rafinacije dolazi i do gubitka nekih vrijednih sastojaka. U ovom radu istraživalo se kako uvjeti bijeljenja utječu na udjel klorofila i karotenoida, udjel tokoferola i sterola u sojinom ulju. Uzorci ulja su bijeljeni uz dodatak 0, 5 %, 1 % i 1, 5 % aktivne zemlje "Tonsil Optimum 214 FF" pri 95 °C, 105 °C, 115 °C. Na uklanjanje pigmenata najviše je utjecao udjel aktivne zemlje, a odabrane temperature nisu imale značajan utjecaj. Najnestabilniji tokoferol bio je α -tokoferol. Gubitak ukupnih tokoferola iznosio je do 30 %. Najstabilniji sterol bio je stigmasterol (1-9 % gubitaka), a najviše se razgradio Δ 5- avenasterol (13-36 %). Iako su se gubici sterola povećavali i s udjelom zemlje za bijeljenje, statistički značajan utjecaj imala je temperatura procesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
45/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kosor, Gordana
Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kosor, G. (2007) 'Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosor, Gordana}, year = {2007}, pages = {63}, keywords = {bijeljenje, pigmenti, sojino ulje, steroli, tokoferoli}, title = {Utjecaj aktivne zemlje "Tonsil optimum" na negliceridne sastojke sojinog ulja}, keyword = {bijeljenje, pigmenti, sojino ulje, steroli, tokoferoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kosor, Gordana}, year = {2007}, pages = {63}, keywords = {bleaching, pigments, soybean oil, sterols, tocopherols}, title = {Influence of "Tonsil optimum" active earth on nonglyceride compounds in soybean oil}, keyword = {bleaching, pigments, soybean oil, sterols, tocopherols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font