Pregled bibliografske jedinice broj: 330813
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe
(Aroma compounds in bilberries (Vaccinium corymbosum L.)during three harvesting periods)
Autori
Ivković, Božana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.07
Godina
2005
Stranica
51
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
Vaccinium corymbosum L.; borovnica; aromatični spojevi; SPME; plinska kromatografija
(Vaccinium corymbosum L.; bilberries; aroma compounds; SPME; GC)
Sažetak
Hlapljivi aromatični spojevi u plodovima borovnice (Vaccinium corymbosum L.) ekstrahirani su mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME), a zatim su analizirani plinskom kromatografijom (GC). Ukupno je identificirana 21 hlapljiva komponenta, što uključuje 6 estera, 10 alkohola, 2 aldehida, fenol, kiselinu i monoterpen. Relativne koncentracije identificiranih hlapljivih spojeva prikazane su u tablicama. U svim uzorcima borovnice, najzastupljeniji spojevi su esteri (2-feniletil acetat) i alkoholi (1-oktanol), u sva tri perioda berbe. Analiza varijance je pokazala da sorta i period berbe nemaju značajan utjecaj na većinu identificiranih spojeva. Statistički značajan utjecaj na promjenu 2-fenil etanola i geraniola imala je sorta, a na promjenu izoamil acetata periodi berbe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
44/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)