Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330813

Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe


Ivković, Božana
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 330813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe
(Aroma compounds in bilberries (Vaccinium corymbosum L.)during three harvesting periods)

Autori
Ivković, Božana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.07

Godina
2005

Stranica
51

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
Vaccinium corymbosum L.; borovnica; aromatični spojevi; SPME; plinska kromatografija
(Vaccinium corymbosum L.; bilberries; aroma compounds; SPME; GC)

Sažetak
Hlapljivi aromatični spojevi u plodovima borovnice (Vaccinium corymbosum L.) ekstrahirani su mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME), a zatim su analizirani plinskom kromatografijom (GC). Ukupno je identificirana 21 hlapljiva komponenta, što uključuje 6 estera, 10 alkohola, 2 aldehida, fenol, kiselinu i monoterpen. Relativne koncentracije identificiranih hlapljivih spojeva prikazane su u tablicama. U svim uzorcima borovnice, najzastupljeniji spojevi su esteri (2-feniletil acetat) i alkoholi (1-oktanol), u sva tri perioda berbe. Analiza varijance je pokazala da sorta i period berbe nemaju značajan utjecaj na većinu identificiranih spojeva. Statistički značajan utjecaj na promjenu 2-fenil etanola i geraniola imala je sorta, a na promjenu izoamil acetata periodi berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
44/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivković, Božana
Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivković, B. (2005) 'Aromatični spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Bo\v{z}ana}, year = {2005}, pages = {51}, keywords = {Vaccinium corymbosum L., borovnica, aromati\v{c}ni spojevi, SPME, plinska kromatografija}, title = {Aromati\v{c}ni spojevi plodova borovnice (Vaccinium corymbosum L.)tijekom tri perioda berbe}, keyword = {Vaccinium corymbosum L., borovnica, aromati\v{c}ni spojevi, SPME, plinska kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivkovi\'{c}, Bo\v{z}ana}, year = {2005}, pages = {51}, keywords = {Vaccinium corymbosum L., bilberries, aroma compounds, SPME, GC}, title = {Aroma compounds in bilberries (Vaccinium corymbosum L.)during three harvesting periods}, keyword = {Vaccinium corymbosum L., bilberries, aroma compounds, SPME, GC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font