Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330402

Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje


Sudarić, Aleksandra; Vratarić, Marija; Duvnjak, Tomislav
Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje // Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 295-298 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 330402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje
(Interrelationships Between the Inoculation Effect and Yielding Capacity of Soybean Genotypes)

Autori
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 295-298

ISBN
978-953-6135-67-7

Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
soja; bakterizacija; urod zrna; komponente uroda zrna; genetski napredak
(soybean; inoculation; grain yield; grain yield components; genetic improvement)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je procijeniti povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje. Učinkovitost bakterizacije bila je visokoznačajno pozitivna kod svih ispitivanih genotipova soje, a prosječno povećanje vrijednosti analiziranih svojstava iznosilo je 21, 3% za visinu biljke, 18, 1% za broj mahuna, 16, 6% za broj zrna, 23, 7% za masu zrna, 4, 9% za žetveni indeks te 14, 1% za urod zrna. Dobiveni rezultati ukazali su na razlike između genotipova u iskoristivosti procesa simbiotske nitrofiksacije, a kroz to na mogućnost korištenja ovog svojstva za daljnji genetski napredak kultivara soje. U oplemenjivanju soje, selekcija usmjerena na povećanje potencijala nitrofiksacije germplazme soje imala bi ekonomsku i ekološku opravdanost u proizvodnji soje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Sudarić, Aleksandra; Vratarić, Marija; Duvnjak, Tomislav
Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje // Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 295-298 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Sudarić, A., Vratarić, M. & Duvnjak, T. (2008) Povezanost učinka bakterizacije i rodnosti genotipova soje. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Sudari\'{c}, Aleksandra and Vratari\'{c}, Marija and Duvnjak, Tomislav}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {295-298}, keywords = {soja, bakterizacija, urod zrna, komponente uroda zrna, genetski napredak}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Povezanost u\v{c}inka bakterizacije i rodnosti genotipova soje}, keyword = {soja, bakterizacija, urod zrna, komponente uroda zrna, genetski napredak}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Sudari\'{c}, Aleksandra and Vratari\'{c}, Marija and Duvnjak, Tomislav}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {295-298}, keywords = {soybean, inoculation, grain yield, grain yield components, genetic improvement}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Interrelationships Between the Inoculation Effect and Yielding Capacity of Soybean Genotypes}, keyword = {soybean, inoculation, grain yield, grain yield components, genetic improvement}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font