Pregled bibliografske jedinice broj: 330350
Utjecaj Fusarium vrsta na klijavost pšenice
Utjecaj Fusarium vrsta na klijavost pšenice // Zbornik radova 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 654-657 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 330350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj Fusarium vrsta na klijavost pšenice
(Influence of Fusarium species on wheat seed
germination)
Autori
Ćosić, Jasenka ; Jurković, Draženka ; Vrandečić, Karolina ; Šimić, Branimir ; Steindl, Dragica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 42. hrvatskog i 2. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 654-657
ISBN
978-953-6135-57-8
Skup
42. hrvatski i 2. međunarodni simpozija agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2008. - 16.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Fusarium spp. ; klijavost ; patogenost ; pšenica
(Fusarium spp. ; germination ; pathogenicity ; wheat)
Sažetak
Fuzarijska palež klasova značajna je i vrlo destruktivna bolest pšenice u cijelom svijetu. Fusarium vrste kao uzročnici bolesti negativno utječu na prinos i kakvoću zrna. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj osam Fusarium vrsta na masu 1000 zrna, pojavu simptoma bolesti, postotak zaraženih zrna i njihovu klijavost. Najpatogeniji za klasove pšenice bili su izolati Fusarium graminearum Schw., Fusarium culmorum (W.G. Smith) Sacc. i Fusarium. sporotrichioides Sherb. koji su umanjili masu 1000 zrna za 31, 00 do 54, 24%. Od ukupnog broja zaraženih zrna simptomi bolesti uočeni su na 22, 25 do 43, 50%. Klijavost takovih zrna kretala se od 8, 90 do 39, 20%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0730718-0578 - Fuzarijska palež klasova i sadržaj DON-a u zrnu i brašnu (Ćosić, Jasenka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Karolina Vrandečić
(autor)
Draženka Jurković
(autor)
Jasenka Ćosić
(autor)
Branimir Šimić
(autor)