Pregled bibliografske jedinice broj: 330259
Ovisnost poroznosti tijesta o sastavu i temperaturi pečenja
Ovisnost poroznosti tijesta o sastavu i temperaturi pečenja, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 330259 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ovisnost poroznosti tijesta o sastavu i temperaturi pečenja
(Correlation of dough porosity on dough composition and baking temperature)
Autori
Punda, Zrinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.04
Godina
2008
Stranica
38
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
poroznost; gustoća; tijesto; sastav tijesta; temperatura pečenja; vrijeme pečenja
(porosity; density; dough; dough composition; baking temeprature; baking time)
Sažetak
Tema ovog rada bila je određivanje poroznosti i njene ovisnosti o sastavu tijesta i temperaturi pečenja, odnosno vremenu pečenja. Određivanje poroznosti provedeno je za šest vrsta tijesta: tijesto zamiješeno s brašnom T-550, tijesto "Mlinci", krumpirovo tijesto, tijesto za kroštule, tijesto AACC formulacije i tijesto HS-formule. U radu je korištena metoda simulacije procesa pečenja u uređaju Halogen Moisture Analyzer HR 73 Mettler Toledo. Uzorci su pečeni na temperturi od 190°C kroz različite vremenske intervale: 360s, 600s, 900s, 2070s i 2330s, te nakon mljevenja vagani u kalupma poznatog volumena (1 cm3) na analitičkoj vagi Gibertini točnosti 0, 0001g. Na taj je način određena gustoće čvrste tvari, te iz ranije utvrđene volumne gustoće izračunata poroznost za svih šest vrsta tijesta. Eksperimentalni rezultati su pokazali da se poroznost različitih vrsta tijesta razlikuje s obzirom na sastav tijesta, a također i s obzirom na vrijeme pečenja, odnosno temperaturu pečenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Magdić, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bernarda Šeruga
(mentor)