Pregled bibliografske jedinice broj: 330228
Utjecaj načina vinifikacije na polifenolni sastav crnog vina
Utjecaj načina vinifikacije na polifenolni sastav crnog vina, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina vinifikacije na polifenolni sastav crnog vina
(Influence of vinification on the polyphenolic composition of the red wine)
Autori
Sičenica, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2007
Stranica
82
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
dozrijevanje; jabučno-mliječna fermentacija; maceracija; mikrooksigenacija; polifenoli
(maceration; malolactic fermentation; maturation; micro-oxygenation; polyphenolics)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj različitih načina vinifikacije na polifenolni sastav dviju autohonih sorti crnog vina: Terana s područja Istre i Plavca malog iz Dalmacije. Primjenjene su spektrofotometrijske metode i tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (eng. high perfomance liquid chromatography-HPLC) uz UV-Vis/PDA detekciju. Promatran je utjecaj duljine maceracije, jabučno-mliječne fermentacije, mikrooksigenacije, te dozrijevanja i starenja vina na koncentraciju polifenola i antioksidacijsku aktivnost vina. Produljenje maceracije utjecalo je na smanjenje koncentracije slobodnih antocijana. Jabučno mliječna-fermentacija u vinu Teran utjecala je na povećanje koncentracije polifenola. Proces mikrooksigenacije je utjecao na smanjenje koncentracije slobodnih antocijana vina Plavac mali. Dozrijevanje vina rezultiralo je smanjenjem koncentracije slobodnih antocijana, te povećanjem koncentracije ukupnih fenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(mentor)