Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330206

Formiranje arome bijelih vina tijekom alkoholne fermentacije


Peček, Jasminka
Formiranje arome bijelih vina tijekom alkoholne fermentacije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 330206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Formiranje arome bijelih vina tijekom alkoholne fermentacije
(Changes of aroma composition of wines during alcoholic fermentation)

Autori
Peček, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2007

Stranica
76

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
alkoholna fermentacija; aminokiseline; fermentabilni dušik; hlapljive komponente; vino
(alcoholic fermentation; amino acids; fermentative nitrogen; volatile compounds)

Sažetak
Hlapljive komponente koje se formiraju metabolizmom kvasaca tijekom alkoholne fermentacije značajno utječu na kvalitetu konačnog proizvoda. Cilj ovoga rada bio je utvrditi dinamiku nastajanja hlapljivih spojeva i odrediti utrošak fermentabilnog dušika od strane kvasaca tijekom alkoholne fermentacije. U radu su korišteni uzorci Graševine, Muškata i Traminca iz podregije Zagorje-Međimurje. Promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene su metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Fermentabilni dušik određen je spektrofotometrijski. Utvrđeno je da se tijekom alkoholne fermentacije u najvećem udjelu formiraju viši alkoholi, esteri, hlapljive kiseline i karbonilni spojevi. Rezultati su pokazali korelaciju između pojedinih hlapljivih komponenti i fermentabilnog dušika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peček, Jasminka
Formiranje arome bijelih vina tijekom alkoholne fermentacije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Peček, J. (2007) 'Formiranje arome bijelih vina tijekom alkoholne fermentacije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{c}ek, Jasminka}, year = {2007}, pages = {76}, keywords = {alkoholna fermentacija, aminokiseline, fermentabilni du\v{s}ik, hlapljive komponente, vino}, title = {Formiranje arome bijelih vina tijekom alkoholne fermentacije}, keyword = {alkoholna fermentacija, aminokiseline, fermentabilni du\v{s}ik, hlapljive komponente, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pe\v{c}ek, Jasminka}, year = {2007}, pages = {76}, keywords = {alcoholic fermentation, amino acids, fermentative nitrogen, volatile compounds}, title = {Changes of aroma composition of wines during alcoholic fermentation}, keyword = {alcoholic fermentation, amino acids, fermentative nitrogen, volatile compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font