Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330196

Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje


Peašinović, Tamara
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 330196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje
(Volatile compounds and polyphenolic composition of white wines from subregion Zagorje- Međimurje)

Autori
Peašinović, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.12

Godina
2007

Stranica
69

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
alkoholna fermentacija; aroma; bijelo vino; fenolni spojevi; kupažiranje
(alcoholic fermentation; aroma; blending; phenolic compounds; white wine)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi dinamiku nastajanja hlapljivih spojeva tijekom proizvodnje vina. Praćena je promjena udjela polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida). U radu su korištene dvije kupaže: kupaža A koja se sastojala od Graševine, Traminca i Rizlinga i kupaža B u čijem su sastavu Graševina, Štajerska bjelina i Kraljevina. Grožđe koje je kupažirano proizvedeno je u podregiji Zagorje-Međimurje. Promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene su metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određeni su spektrofotometrijski. Utvđeno je da se tijekom alkoholne fermentacije u najvećem udjelu formiraju viši alkoholi, esteri, hlapljive kiseline i karbonilni spojevi. Udjel polifenolnih spojeva se u obje kupaže smanjuje

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peašinović, Tamara
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Peašinović, T. (2007) 'Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pea\v{s}inovi\'{c}, Tamara}, year = {2007}, pages = {69}, keywords = {alkoholna fermentacija, aroma, bijelo vino, fenolni spojevi, kupa\v{z}iranje}, title = {Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Me\djimurje}, keyword = {alkoholna fermentacija, aroma, bijelo vino, fenolni spojevi, kupa\v{z}iranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pea\v{s}inovi\'{c}, Tamara}, year = {2007}, pages = {69}, keywords = {alcoholic fermentation, aroma, blending, phenolic compounds, white wine}, title = {Volatile compounds and polyphenolic composition of white wines from subregion Zagorje- Me\djimurje}, keyword = {alcoholic fermentation, aroma, blending, phenolic compounds, white wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font