Pregled bibliografske jedinice broj: 330196
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljive komponente i polifenolni sastav bijelih vina iz podregije Zagorje-Međimurje
(Volatile compounds and polyphenolic composition of white wines from subregion Zagorje- Međimurje)
Autori
Peašinović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.12
Godina
2007
Stranica
69
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
alkoholna fermentacija; aroma; bijelo vino; fenolni spojevi; kupažiranje
(alcoholic fermentation; aroma; blending; phenolic compounds; white wine)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi dinamiku nastajanja hlapljivih spojeva tijekom proizvodnje vina. Praćena je promjena udjela polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida). U radu su korištene dvije kupaže: kupaža A koja se sastojala od Graševine, Traminca i Rizlinga i kupaža B u čijem su sastavu Graševina, Štajerska bjelina i Kraljevina. Grožđe koje je kupažirano proizvedeno je u podregiji Zagorje-Međimurje. Promjene u sastavu hlapljivih komponenata praćene su metodom plinske kromatografije uz prethodnu pripremu uzorka metodom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi određeni su spektrofotometrijski. Utvđeno je da se tijekom alkoholne fermentacije u najvećem udjelu formiraju viši alkoholi, esteri, hlapljive kiseline i karbonilni spojevi. Udjel polifenolnih spojeva se u obje kupaže smanjuje
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(mentor)