Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330189

Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)


Horvat, Daniela; Šimić, Gordana; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) // Agronomski glasnik, 69 (2007), 2; 135-146 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 330189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)
(The influence of albumins and globulins on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum L.))

Autori
Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 69 (2007), 2; 135-146

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća
(wheat; proteins; albumins and globulins; bread-making quality)

Sažetak
Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, gluten indeksa, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Šimić, Gordana; Drezner, Georg; Dvojković, Krešimir
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) // Agronomski glasnik, 69 (2007), 2; 135-146 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Horvat, D., Šimić, G., Drezner, G. & Dvojković, K. (2007) Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.). Agronomski glasnik, 69 (2), 135-146.
@article{article, author = {Horvat, Daniela and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2007}, pages = {135-146}, keywords = {p\v{s}enica, bjelan\v{c}evine, albumini i globulini, pekarska kakvo\'{c}a}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {69}, number = {2}, issn = {0002-1954}, title = {Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvo\'{c}u p\v{s}enice (Triticum aestivum L.)}, keyword = {p\v{s}enica, bjelan\v{c}evine, albumini i globulini, pekarska kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Drezner, Georg and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2007}, pages = {135-146}, keywords = {wheat, proteins, albumins and globulins, bread-making quality}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {69}, number = {2}, issn = {0002-1954}, title = {The influence of albumins and globulins on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum L.)}, keyword = {wheat, proteins, albumins and globulins, bread-making quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font