Pregled bibliografske jedinice broj: 330189
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.) // Agronomski glasnik, 69 (2007), 2; 135-146 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 330189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice (Triticum aestivum L.)
(The influence of albumins and globulins on bread-making quality of wheat (Triticum aestivum L.))
Autori
Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 69
(2007), 2;
135-146
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pšenica; bjelančevine; albumini i globulini; pekarska kakvoća
(wheat; proteins; albumins and globulins; bread-making quality)
Sažetak
Bjelančevine pšenice u značajnoj mjeri utječu na tehnološke karakteristike brašna. Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj albumina i globulina na pekarsku kakvoću pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 15 kultivara ozime pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Pekarska kakvoća ispitivanih kultivara definirana je određivanjem indirektnih parametara kakvoće i reoloških svojstava tijesta. Rezultati istraživanja ukazuju na značajnu negativnu korelaciju između albumina, globulina i sedimentacijske vrijednosti, gluten indeksa, stabilnosti, energije tijesta, otpora i omjera otpora i rastezljivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Gordana Šimić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Daniela Horvat
(autor)