Pregled bibliografske jedinice broj: 330186
Aromatski profil Graševine i Traminca
Aromatski profil Graševine i Traminca, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatski profil Graševine i Traminca
(Aroma profile of welsh riesling and traminner wines)
Autori
Levstek, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.06
Godina
2007
Stranica
56
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
aroma; graševina; hlapljive komponente; traminac; vino
(aroma; traminner; volatile compounds; welsh riesling; wine)
Sažetak
Kao tema i materijal za izradu ovog diplomskog rada upotrijebljena su vina sorti graševina i traminac iz vinogorja podunavske i slavonske podregije. Određivan je udjel hlapljivih komponenata graševine i traminca. Te vrijednosti su poslužile za određivanje utjecaja pojedine komponente na aromu kao i za utvrđivanje razlika njihovih udjela u ispitivanim uzorcima. Analiza komponenata arome provedena je metodom plinske kromatografije, a uzorkovanje je provođeno tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (engl. solid phase microextraction-SPME). Dobiveni rezultati pokazali su da na aromu obje sorte veliki utjecaj imaju linalool, etil acetat, izoamil acetat, etil heksanoat, etil oktanoat i etil dekanoat. Vidljive su razlike u koncentracijama 1-heksanola, linaloola, metionola, etil dekanoata te izoamil acetata između dvije sorte.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Leo Gracin
(mentor)