Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330186

Aromatski profil Graševine i Traminca


Levstek, Josip
Aromatski profil Graševine i Traminca, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 330186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatski profil Graševine i Traminca
(Aroma profile of welsh riesling and traminner wines)

Autori
Levstek, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.06

Godina
2007

Stranica
56

Mentor
Gracin, Leo

Ključne riječi
aroma; graševina; hlapljive komponente; traminac; vino
(aroma; traminner; volatile compounds; welsh riesling; wine)

Sažetak
Kao tema i materijal za izradu ovog diplomskog rada upotrijebljena su vina sorti graševina i traminac iz vinogorja podunavske i slavonske podregije. Određivan je udjel hlapljivih komponenata graševine i traminca. Te vrijednosti su poslužile za određivanje utjecaja pojedine komponente na aromu kao i za utvrđivanje razlika njihovih udjela u ispitivanim uzorcima. Analiza komponenata arome provedena je metodom plinske kromatografije, a uzorkovanje je provođeno tehnikom mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (engl. solid phase microextraction-SPME). Dobiveni rezultati pokazali su da na aromu obje sorte veliki utjecaj imaju linalool, etil acetat, izoamil acetat, etil heksanoat, etil oktanoat i etil dekanoat. Vidljive su razlike u koncentracijama 1-heksanola, linaloola, metionola, etil dekanoata te izoamil acetata između dvije sorte.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levstek, Josip
Aromatski profil Graševine i Traminca, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Levstek, J. (2007) 'Aromatski profil Graševine i Traminca', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Levstek, Josip}, year = {2007}, pages = {56}, keywords = {aroma, gra\v{s}evina, hlapljive komponente, traminac, vino}, title = {Aromatski profil Gra\v{s}evine i Traminca}, keyword = {aroma, gra\v{s}evina, hlapljive komponente, traminac, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Levstek, Josip}, year = {2007}, pages = {56}, keywords = {aroma, traminner, volatile compounds, welsh riesling, wine}, title = {Aroma profile of welsh riesling and traminner wines}, keyword = {aroma, traminner, volatile compounds, welsh riesling, wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font