Pregled bibliografske jedinice broj: 330177
Utjecaj barrique bačava na trpkoću vina
Utjecaj barrique bačava na trpkoću vina, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj barrique bačava na trpkoću vina
(Influence of barrique barrels on astrigency of wine)
Autori
Radić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.04
Godina
2007
Stranica
58
Mentor
Gracin, Leo
Ključne riječi
barik bačve; senzorska analiza; tanini; trpkoća
(barrique barrrels; sensory analysis; tannins; astrigency)
Sažetak
Ovaj rad opisuje važnost utjecaja barrique bačava na trpkoću vina. Hrastove bačve izrađene su od slavonskog hrasta kitnjaka i lužnjaka, a vino koje je odležalo u njima je "Modro jezero" proizvedeno od sorti Trnjak, Cabernet Sauvignon i Merlot u vinariji Grabovac, te "Plavac mali" proizveden u vinariji Zlatan otok. U sklopu ovog rada trenirana je i selekcionirana skupina senzorskih analitičara koji su procjenili intenzitet trpkoće uzoraka vina. Dobiveni rezultati pokazuju da najveći utjecaj na trpkoću vina ima sastav drva od koje je bačva napravljena, te način obrade bačve
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Leo Gracin
(mentor)