Pregled bibliografske jedinice broj: 33005
Žitarice kao izvorište mikotoksina u hrani za perad
Žitarice kao izvorište mikotoksina u hrani za perad // Praxis veterinaria, 46 (1998), 1-2; 43-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 33005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Žitarice kao izvorište mikotoksina u hrani za perad
(Grains as a source of mycotoxins in poultry feed)
Autori
Pavičić, Perica ; Brlek, Vlasta ; Nemanič, Ankica
Izvornik
Praxis veterinaria (0350-4441) 46
(1998), 1-2;
43-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Kukuruz; Fusarium; DAS; T-2 toksin; perad; zearalenona
(Corn; Fusarium; DAS; T-2 toxin; zearalenone; poultry)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati istra`ivanja rasprostranjenosti plijesni i fuzarijskih mikotoksina u 895 uzoraka kukuruza (225), soje (97) i gotove hrane za perad (573). Mikolo{;ka ispitivanja pokazala su dominaciju plijesni iz roda Fusarium u kukuruzu (71%) i u gotovim smjesama (24%), a najslabija je zastupljenost zabilje`ena u soji. Mikotoksikolo{;kom pretragom kukuruza utvrdenje nalaz diacetoksiscirpenola (DAS) u 24%, T-2 toksina u 1.3% i zearalenona (ZON) u 56% pretra`enih uzoraka. U soji je utvrden nalaz DAS u 12.5% uzoraka. U gotovim smjesama zabilje`en je visok stupanj kontaminacije mikotoksinima. DAS je bio narien u 73%, a T-2 toksin u 8.5% pretra`enih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina