Pregled bibliografske jedinice broj: 329731
Određivanje nikotina i trend njegova smanjenja u duhanu
Određivanje nikotina i trend njegova smanjenja u duhanu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje nikotina i trend njegova smanjenja u duhanu
(Determination of nicotine and trend of its reduction in tobacco)
Autori
Jurić, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.03
Godina
2007
Stranica
44
Mentor
Đaković, Zorislav
Ključne riječi
bjelančevine; burley; nikotin; šećer; virdžinija
(burley; nicotine; proteins; sugar; virginia)
Sažetak
Duhan je zeljasta biljka koja sadrži mješavinu različitih organskih i anorganskih tvari. Najvažniji sastojci duhanske biljke su nikotin, bjelačevine, ukupni dušik i šećeri. Količina kemijskih komponenti ovisi o genetskoj konstituciji biljke, operacijama u proizvodnji, sušenju, obradi duhana i uvjetima okoline. Alkaloidi su bazične tvari koje sadrže heterocikličke spojeve dušika. Glavni alkaloid u duhanu je nikotin te je utvrđeno da sadržaj nikotina ovisi o položaju lista na stabljici. On ima fiziološki, narkotični, toksični i kumulativni učinak na organizam čovjeka. Sadržaj dušika i proteina mijenja se s promjenom boje i kvalitete tkiva, a manje ovisi o položaju lista na stabljici. Količina šećera ovisi o kvaliteti tkiva lista, pogoršanjem kvalitete se smanjuje količina šećera. Eksperimentalnim radom su određene količine nikotina, šećera i bjelančevina za duhan tipa virdžinije, orijentalnog duhana i burleya te odstupanja od srednje vrijednosti za količine tih sastojaka. Utvrđen je i utjecaj kemijskih sastojaka na kvalitetu i uporabnu vrijednost duhana. Količina nikotina u svim duhanskim proizvodima je znatno smanjena u zadnjih nekoliko godina sa tendencijom još većeg smanjenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
27/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb