Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329454

Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima


Krnjaja, Mirjana
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 329454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima
(The effect of D, L-methionine on the kinetic of alcohol fermentation with differenet yeasts)

Autori
Krnjaja, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.03

Godina
2007

Stranica
50

Mentor
Grba, Slobodan

Ključne riječi
kvaščeva biomasa; metionin
(methionine; yeast biomass)

Sažetak
Metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i neophodna je za rast i razvoj svake žive stanice. U ljudski organizam se unosi hranom i sudjeluje u jednom od osnovnih metaboličkih procesa stanice, procesu metilacije. Najvažniji derivat metionina je S-adenozil-L-metionin, najaktivniji metilni donor u mnogim, za život neophodnim reakcijama. Dodatak D, L-metionina u hranjivu podlogu za rast i razvoj kvasaca utječe i na povećani rast kvaščeve biomase. Poznato je da aminokiseline imaju nutritivnu vrijednost, u hranjivim podlogama služe i kao izvori dušika, ugljika, a metionin i kao izvor sumpora. Cilj ovog rada bio je proučiti utjecaj koncentracije D, L-metionina na kinetiku prirasta biomase kvasaca Saccharomyces uvarum LVK1, Candida utilis CUM te Kluyveromyces lactis KL71 te proizvodnje alkohola u glukoznoj i laktoznoj sintetskoj podlozi. Rezultati su pokazali da dodatak metionina povoljno utječe na rast kvasca. Najveći prirast biomase imao je kvasac Kluyveromyces lactis uzgojen na laktoznoj podlozi (5, 56 g/L) dok je najmanji prirast imao kvasac Candida utilis (3, 9 g/L) koji je uzgojen na glukoznoj sintetskoj podlozi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
25/07



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580477-0374 - Proizvodnja biološki aktivnih tvari pomoću selekcioniranih kvasaca (Stanzer, Damir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Slobodan Grba (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krnjaja, Mirjana
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Krnjaja, M. (2007) 'Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krnjaja, Mirjana}, year = {2007}, pages = {50}, keywords = {kva\v{s}\v{c}eva biomasa, metionin}, title = {Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s razli\v{c}itim kvascima}, keyword = {kva\v{s}\v{c}eva biomasa, metionin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krnjaja, Mirjana}, year = {2007}, pages = {50}, keywords = {methionine, yeast biomass}, title = {The effect of D, L-methionine on the kinetic of alcohol fermentation with differenet yeasts}, keyword = {methionine, yeast biomass}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font