Pregled bibliografske jedinice broj: 329454
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj D, L-metionina na kinetiku alkoholne fermentacije s različitim kvascima
(The effect of D, L-methionine on the kinetic of alcohol fermentation with differenet yeasts)
Autori
Krnjaja, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.03
Godina
2007
Stranica
50
Mentor
Grba, Slobodan
Ključne riječi
kvaščeva biomasa; metionin
(methionine; yeast biomass)
Sažetak
Metionin je esencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i neophodna je za rast i razvoj svake žive stanice. U ljudski organizam se unosi hranom i sudjeluje u jednom od osnovnih metaboličkih procesa stanice, procesu metilacije. Najvažniji derivat metionina je S-adenozil-L-metionin, najaktivniji metilni donor u mnogim, za život neophodnim reakcijama. Dodatak D, L-metionina u hranjivu podlogu za rast i razvoj kvasaca utječe i na povećani rast kvaščeve biomase. Poznato je da aminokiseline imaju nutritivnu vrijednost, u hranjivim podlogama služe i kao izvori dušika, ugljika, a metionin i kao izvor sumpora. Cilj ovog rada bio je proučiti utjecaj koncentracije D, L-metionina na kinetiku prirasta biomase kvasaca Saccharomyces uvarum LVK1, Candida utilis CUM te Kluyveromyces lactis KL71 te proizvodnje alkohola u glukoznoj i laktoznoj sintetskoj podlozi. Rezultati su pokazali da dodatak metionina povoljno utječe na rast kvasca. Najveći prirast biomase imao je kvasac Kluyveromyces lactis uzgojen na laktoznoj podlozi (5, 56 g/L) dok je najmanji prirast imao kvasac Candida utilis (3, 9 g/L) koji je uzgojen na glukoznoj sintetskoj podlozi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
25/07
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580477-0374 - Proizvodnja biološki aktivnih tvari pomoću selekcioniranih kvasaca (Stanzer, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Slobodan Grba
(mentor)