Pregled bibliografske jedinice broj: 329441
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja
(The influence of rosemary leaves on characteristics of virgin olive oil)
Autori
Obranović, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.03
Godina
2007
Stranica
63
Mentor
Rade, Desanka
Ključne riječi
antioksidansi; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; ružmarin
(antioxidants; phenols; rosemary; virgin olive oil)
Sažetak
Utjecaj dodatka listića ružmarina (5%) na svojstva djevičanskog maslinovog ulja sa tržišta iz maslinarske godine 2005/06. ispitivan je tijekom 60 dana u intervalu svakih 15 dana. Odreñ ; ; ivani su osnovni parametri kakvoće, spektrofotometrijskom metodom odreñ ; ; en je udjel klorofila i indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Sastav polifenola odreñ ; ; en je HPLC metodom. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Dodatak listića nije utjecao na hidrolitičke promjene u ulju. Vrijednosti za peroksidni broj i specifičnu apsorbanciju u UV svjetlu pokazuju antioksidacijsko djelovanje ružmarina. Dodatak listića nije utjecao na boju ulja. Udjel ukupnih fenola je padao tijekom 60 dana, ali su vrijednosti u kontrolnom uzorku bile manje (3, 5-15%). Vrijednost za o-difenole u kontrolnom uzorku su nakon 60 dana bile manje za oko 70% nego u uzorku s listićima ružmarina. HPLC-metodom u uzorku s listićima ružmarina identificirani su fenoli koji nisu bili prisutni u kontrolnom uzorku. Senzorska analiza pokazala je značajnije razlike u gorčini i preferenciji samo kod kontrolnog ulja i ulja s ružmarinom nakon 60 dana skladištenja. Antioksidacijski spojevi ružmarina su najvjerojatnije sinergisti antioksidansima iz maslinovog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
21/07
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Desanka Rade
(mentor)