Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329441

Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja


Obranović, Marko
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 329441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja
(The influence of rosemary leaves on characteristics of virgin olive oil)

Autori
Obranović, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.03

Godina
2007

Stranica
63

Mentor
Rade, Desanka

Ključne riječi
antioksidansi; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; ružmarin
(antioxidants; phenols; rosemary; virgin olive oil)

Sažetak
Utjecaj dodatka listića ružmarina (5%) na svojstva djevičanskog maslinovog ulja sa tržišta iz maslinarske godine 2005/06. ispitivan je tijekom 60 dana u intervalu svakih 15 dana. Odre&ntilde ; ; ivani su osnovni parametri kakvoće, spektrofotometrijskom metodom odre&ntilde ; ; en je udjel klorofila i indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Sastav polifenola odre&ntilde ; ; en je HPLC metodom. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Dodatak listića nije utjecao na hidrolitičke promjene u ulju. Vrijednosti za peroksidni broj i specifičnu apsorbanciju u UV svjetlu pokazuju antioksidacijsko djelovanje ružmarina. Dodatak listića nije utjecao na boju ulja. Udjel ukupnih fenola je padao tijekom 60 dana, ali su vrijednosti u kontrolnom uzorku bile manje (3, 5-15%). Vrijednost za o-difenole u kontrolnom uzorku su nakon 60 dana bile manje za oko 70% nego u uzorku s listićima ružmarina. HPLC-metodom u uzorku s listićima ružmarina identificirani su fenoli koji nisu bili prisutni u kontrolnom uzorku. Senzorska analiza pokazala je značajnije razlike u gorčini i preferenciji samo kod kontrolnog ulja i ulja s ružmarinom nakon 60 dana skladištenja. Antioksidacijski spojevi ružmarina su najvjerojatnije sinergisti antioksidansima iz maslinovog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
21/07



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Desanka Rade (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Obranović, Marko
Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Obranović, M. (2007) 'Utjecaj dodatka listića ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Obranovi\'{c}, Marko}, year = {2007}, pages = {63}, keywords = {antioksidansi, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, ru\v{z}marin}, title = {Utjecaj dodatka listi\'{c}a ru\v{z}marina na svojstva djevi\v{c}anskog maslinovog ulja}, keyword = {antioksidansi, djevi\v{c}ansko maslinovo ulje, fenoli, ru\v{z}marin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Obranovi\'{c}, Marko}, year = {2007}, pages = {63}, keywords = {antioxidants, phenols, rosemary, virgin olive oil}, title = {The influence of rosemary leaves on characteristics of virgin olive oil}, keyword = {antioxidants, phenols, rosemary, virgin olive oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font