Pregled bibliografske jedinice broj: 329252
Sustav osiguranja kvalitete - HACCP u proizvodnji pršuta
Sustav osiguranja kvalitete - HACCP u proizvodnji pršuta, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustav osiguranja kvalitete - HACCP u proizvodnji pršuta
(Quality control system - HACCP in dry-cured ham production)
Autori
Binički, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.03
Godina
2007
Stranica
53
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
HACCP; meso; pršut; proizvodnja
(HACCP; meat; dry-cured ham; production)
Sažetak
U ovom radu prikazana je provedba HACCP sustava kod proizvodnje pršuta. Cilj ovog rada bila je analiza rizika, određivanje Kritičnih kontrolnih proizvoda (CCP) i Kontrolnih točaka (CT), te utvrđivanje kritičnih granica, nadzora i korektivnih mjera. Na samom početku opisani su opći propisi i smjernice HACCP sustava kvalitete. Zatim su sažeto i jasno definirani i opisani svi koraci tehnološkog procesa proizvodnje pršuta, konstruirani dijagrami, te je opisan finalni proizvod. Slijedila je analiza rizika svih koraka tehnološkog procesa, identificirane su CCP ocjenjivanjem rizika i primjenom dijagrama odluka, pri čemu je korišten kriterij mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih rizika. Za identificirane CCP izrađen je HACCP plan za kontrolu i provođenje osiguranja kvalitete finalnog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
20/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)