Pregled bibliografske jedinice broj: 329241
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka
(Polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) and product of cornelian cherry)
Autori
Dujlović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.03
Godina
2006
Stranica
94
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
Cornus mas; drijenak; polifenoli; antioksidativni kapacitet; HPLC metoda
(Cornus mas; cornelian cherry; polyphenols; antioxidant activity; HPLC method)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na plodovima drijenka nepoznate sorte te na sirupima i nektaru od drijenka. U ovom radu određeni su ukupni te pojedinačni fenolni spojevi. Ukupni antocijani određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni antocijani, fenolne kiseline, flavan-3-oli i flavonoli primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidativni kapacitet, plodova i proizvoda od drijenka, određen je primjenom FRAP, DPPH i ABTS metodama. Ujedno je na uzorcima provedeno senzorsko određivanje primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Ova sorta drijenka bogat je izvor fenolnih spojeva. Iz skupine antocijana u najvećoj koncentraciji identificiran je pelargonidin-3-galaktozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-glukozid te cijanidin-3-glukozid. Iz skupine fenolnih kiselina u kaši drijenka u najvećoj koncentraciji određena je galna kiselina, a u padajućem nizu slijede vanilinska kiselina, klorogenska kiselina, ferulinska kiselina, neoklorogenska kiselina, derivat hidroksicimetne kiseline te p-kumarinska kiselina i kava kiselina. Značajne skupine fenolnih spojeva predstavljaju skupina flavan-3-ola među kojima se ističu (+)-katehin i (-)-epikatehin i skupina flavonola među kojima se ističu kvercetin-3-glukozid i kvercetin-3-rutinozid. Najveće vrijednosti antioksidativnog kapaciteta određene su u kaši drijenka. Na temelju senzorske analize, kvantitativnom deskriptivnom metodom utvrđeno je da nektar ima najbolja senzorska svojstva
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
18/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)