Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329241

Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka


Dujlović, Ivana
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 329241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka
(Polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) and product of cornelian cherry)

Autori
Dujlović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.03

Godina
2006

Stranica
94

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
Cornus mas; drijenak; polifenoli; antioksidativni kapacitet; HPLC metoda
(Cornus mas; cornelian cherry; polyphenols; antioxidant activity; HPLC method)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na plodovima drijenka nepoznate sorte te na sirupima i nektaru od drijenka. U ovom radu određeni su ukupni te pojedinačni fenolni spojevi. Ukupni antocijani određivani su spektrofotometrijski, a pojedinačni antocijani, fenolne kiseline, flavan-3-oli i flavonoli primjenom HPLC metode uz UV-PDA detekciju. Antioksidativni kapacitet, plodova i proizvoda od drijenka, određen je primjenom FRAP, DPPH i ABTS metodama. Ujedno je na uzorcima provedeno senzorsko određivanje primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Ova sorta drijenka bogat je izvor fenolnih spojeva. Iz skupine antocijana u najvećoj koncentraciji identificiran je pelargonidin-3-galaktozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3-galaktozid, pelargonidin-3-glukozid te cijanidin-3-glukozid. Iz skupine fenolnih kiselina u kaši drijenka u najvećoj koncentraciji određena je galna kiselina, a u padajućem nizu slijede vanilinska kiselina, klorogenska kiselina, ferulinska kiselina, neoklorogenska kiselina, derivat hidroksicimetne kiseline te p-kumarinska kiselina i kava kiselina. Značajne skupine fenolnih spojeva predstavljaju skupina flavan-3-ola među kojima se ističu (+)-katehin i (-)-epikatehin i skupina flavonola među kojima se ističu kvercetin-3-glukozid i kvercetin-3-rutinozid. Najveće vrijednosti antioksidativnog kapaciteta određene su u kaši drijenka. Na temelju senzorske analize, kvantitativnom deskriptivnom metodom utvrđeno je da nektar ima najbolja senzorska svojstva

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
18/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dujlović, Ivana
Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dujlović, I. (2006) 'Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujlovi\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {94}, keywords = {Cornus mas, drijenak, polifenoli, antioksidativni kapacitet, HPLC metoda}, title = {Polifenoli i antioksidativni kapacitet drijenka (Cornus mas L.) i proizvoda od drijenka}, keyword = {Cornus mas, drijenak, polifenoli, antioksidativni kapacitet, HPLC metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dujlovi\'{c}, Ivana}, year = {2006}, pages = {94}, keywords = {Cornus mas, cornelian cherry, polyphenols, antioxidant activity, HPLC method}, title = {Polyphenols and antioxidant capacity in cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) and product of cornelian cherry}, keyword = {Cornus mas, cornelian cherry, polyphenols, antioxidant activity, HPLC method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font