Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329237

Određivanje teksturalnih svojstava kukuruznog ekstrudata s dodatkom proteina sirutke


Miličić, Marina
Određivanje teksturalnih svojstava kukuruznog ekstrudata s dodatkom proteina sirutke, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 329237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje teksturalnih svojstava kukuruznog ekstrudata s dodatkom proteina sirutke
(Determination of textural features of corn extrudates with addition of whey proteins)

Autori
Miličić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.01

Godina
2007

Stranica
71

Mentor
Ježek, Damir

Ključne riječi
ekstruzija; tekstura; mehanička svojstva; koncentrat proteina sirutke; kukuruzno brašno; BSI; WSI; WAI
(extrusion; texture; mechanical properties; whey protein concentrate; corn flour; BSI; WAI; WSI)

Sažetak
U ovom diplomskom radu provedena je kemijska i teksturalna analiza direktno ekspandiranog kukuruznog brašna sa dodatkom proteina sirutke s ciljem da se vidi utjecaj dodatka proteina sirutke na teksturalna svojstva. Kemijska analiza je uključivala određivanje udjela proteina, masti, vode i indeksa apsorpcije vode (WAI) i (WSI). Ekstruzija je provedena HTST postupkom (“ High Temperature – Short Time” ) Mehanička svojstva ekstrudata određena su na analizatoru teksture SMS “ TA. HD Plus” u eksperimentalnim postavima “ bending” i “ penetration” . Uočeno je da dodatak proteina sirutke smanjuju dijametar ekstrudata, ekspanzijski omjer ekstrudata i ravnu duljinu ekstrudata, a povećava se ekvivalentna masa i nasipna gustoća ekstrudata. Uz pomoć eksperimentalno određene čvrstoće za sve uzorke je izračunat BSI (“ Breaking Strength Index” ) Utvrđeno je da dodatak proteina značajno povećava čvrstoću i BSI za sve uzorke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
16/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Ježek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miličić, Marina
Određivanje teksturalnih svojstava kukuruznog ekstrudata s dodatkom proteina sirutke, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Miličić, M. (2007) 'Određivanje teksturalnih svojstava kukuruznog ekstrudata s dodatkom proteina sirutke', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}i\'{c}, Marina}, year = {2007}, pages = {71}, keywords = {ekstruzija, tekstura, mehani\v{c}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, kukuruzno bra\v{s}no, BSI, WSI, WAI}, title = {Odre\djivanje teksturalnih svojstava kukuruznog ekstrudata s dodatkom proteina sirutke}, keyword = {ekstruzija, tekstura, mehani\v{c}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, kukuruzno bra\v{s}no, BSI, WSI, WAI}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mili\v{c}i\'{c}, Marina}, year = {2007}, pages = {71}, keywords = {extrusion, texture, mechanical properties, whey protein concentrate, corn flour, BSI, WAI, WSI}, title = {Determination of textural features of corn extrudates with addition of whey proteins}, keyword = {extrusion, texture, mechanical properties, whey protein concentrate, corn flour, BSI, WAI, WSI}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font