Pregled bibliografske jedinice broj: 329104
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca
(Preparation of β – glukan microparticles from brewer's yeast spray drying method)
Autori
Burazer, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.04
Godina
2007
Stranica
66
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
ß-glukan; mikročestice; pivski kvasac; biološka aktivnost; sušenje
(β – glucan; microparticles; Saccharomyces cerevisiae; biological activity; spray-drying)
Sažetak
β – glukan, homopolimer glukoze, poznat je po stimulaciji imunološkog sustava ljudi i životinja. Izolacijom iz kvasca Saccharomyces cerevisiae zaostalog nakon proizvodnje piva, smanjuje se negativni utjecaj pivovara na okoliš, a β – glukan postaje visokovrijedna sirovina za mnoge farmaceutske, medicinske, kozmetičke, veterinarske i prehrambene pripravke. Svrha ovog diplomskog rada bila je izolacija homogenog, neaglomeriranog, mikročestičnog β – glukana. Kombinacijom tehnoloških postupaka ultrazvučne obrade i sušenja raspršivanjem dobivene su mikročestice dimenzija 1– 2 μ m za koje je u literaturi dokazano da imaju najbolju biološku aktivnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
15/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)