Pregled bibliografske jedinice broj: 329100
Održivost kiselih paprika tijekom skladištenja
Održivost kiselih paprika tijekom skladištenja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Održivost kiselih paprika tijekom skladištenja
(Viability of sour peppers during storage)
Autori
Mogorović-Maričić, Brigita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.01
Godina
2007
Stranica
54
Mentor
Lalić, Ljerka-Marija
Ključne riječi
konzerviranje; octena kiselina; paprika; skladištenje; vinobran
(chemical conservans; pepper; preservation; storage; vinegar acid)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti utjecaj promjene koncentracije octene kiseline i vinobrana na održivost paprike tijekom skladištenja na sobnoj temperaturi. Uzorci su bili pripremljeni prema receptu iz domaćinstva. Tijekom ukupno 70 dana skladištenja izvršena su mjerenja ukupne kiselosti, pH – vrijednosti i elektroprovodnosti. Rezultati su pokazali da veća količina octene kiseline i vinobrana u uzorcima pozitivno utječu na održivost kisele paprike. Obradom rezultata ustanovljena je visoka povezanost između mjerenih vrijednosti, pH i ukupne kiselosti uzoraka. Vrijednosti elektroprovodnosti imaju nešto nižu ali dobru povezanost ispitivanih uzoraka s koncentracijom octene kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
14/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljerka-Marija Lalić-Siraj-Eldin
(mentor)