Pregled bibliografske jedinice broj: 328889
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss)
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss), 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 328889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss)
(Bioelectrical impedance analysis in determining changes in quality of rainbow trout (Oncorhanchus mykiss) muscle due to fast freezing)
Autori
Jerić, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.02
Godina
2007
Stranica
58
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
brzo smrzavanje; bioelektrička impedancija; kalifornijska pastrva
(fast freezing; bioelectrical impedance; rainbow trout (Oncorhanchus mykiss))
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj jednostrukog i dvostrukog brzog smrzavanja mišićnog tkiva kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) na fizikalne i električke parametre. Mjereni su fizikalni parametri: aktivitet vode, sposobnost vezanja vode, gubitak mase uzrokovan iscijeđivanjem tekućine i pH vrijednost. Elektička mjerenja vršena su u frekvencijskom rasponu od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da kod fizikalnih parametara (pH vrijednost i sposobnost vezanja vode) postoje razlike u vrijednostima svježih i smrznutih uzoraka, dok je gubitak na masi dobar pokazatelj i dvostrukog smrzavanja. Rezultati elekričkih mjerenja rezistencije, impedancije i faznog kuta pri srednjim i visokim frekvencijama su pokazali da postoje razlike ako se uspoređuju svježi i smrznuti uzorci, dok kod vrijednosti reaktancije postoji razlika i između jednostrukog i dvostrukog smrzavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
09/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)