Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328889

Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss)


Jerić, Lana
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss), 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 328889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss)
(Bioelectrical impedance analysis in determining changes in quality of rainbow trout (Oncorhanchus mykiss) muscle due to fast freezing)

Autori
Jerić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.02

Godina
2007

Stranica
58

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
brzo smrzavanje; bioelektrička impedancija; kalifornijska pastrva
(fast freezing; bioelectrical impedance; rainbow trout (Oncorhanchus mykiss))

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj jednostrukog i dvostrukog brzog smrzavanja mišićnog tkiva kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) na fizikalne i električke parametre. Mjereni su fizikalni parametri: aktivitet vode, sposobnost vezanja vode, gubitak mase uzrokovan iscijeđivanjem tekućine i pH vrijednost. Elektička mjerenja vršena su u frekvencijskom rasponu od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da kod fizikalnih parametara (pH vrijednost i sposobnost vezanja vode) postoje razlike u vrijednostima svježih i smrznutih uzoraka, dok je gubitak na masi dobar pokazatelj i dvostrukog smrzavanja. Rezultati elekričkih mjerenja rezistencije, impedancije i faznog kuta pri srednjim i visokim frekvencijama su pokazali da postoje razlike ako se uspoređuju svježi i smrznuti uzorci, dok kod vrijednosti reaktancije postoji razlika i između jednostrukog i dvostrukog smrzavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
09/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jerić, Lana
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss), 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jerić, L. (2007) 'Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeri\'{c}, Lana}, year = {2007}, pages = {58}, keywords = {brzo smrzavanje, bioelektri\v{c}ka impedancija, kalifornijska pastrva}, title = {Bioelektri\v{c}na impedancijska analiza u utvr\djivanju promjena kakvo\'{c}e mi\v{s}i\'{c}ja kalifornijske pastrve (Oncorhanchus mykiss)}, keyword = {brzo smrzavanje, bioelektri\v{c}ka impedancija, kalifornijska pastrva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jeri\'{c}, Lana}, year = {2007}, pages = {58}, keywords = {fast freezing, bioelectrical impedance, rainbow trout (Oncorhanchus mykiss)}, title = {Bioelectrical impedance analysis in determining changes in quality of rainbow trout (Oncorhanchus mykiss) muscle due to fast freezing}, keyword = {fast freezing, bioelectrical impedance, rainbow trout (Oncorhanchus mykiss)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font