Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328411

Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova


Vnučec, Ivan; Mioč, Boro; Prpić, Zvonimir; Pavić, Vesna
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova // Stočarstvo, 62 (2008), 2; 157-168 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 328411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova
(Classification of carcasses of ovine animals)

Autori
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 62 (2008), 2; 157-168

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Europska Unija; ovca; janje; klasifikacija trupa
(European Union; sheep; lamb; carcass classification)

Sažetak
U državama članicama Europske Unije primjenjuje se jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova (European Union, 1992). Klasifikacija trupova provodi se subjektivnim ocjenjivanjem na temelju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom. U sustavu klasifikacije janjećih trupova postoje dvije kategorije: 1) trup < 13 kg i 2) trup > 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije od kojih svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti trupa masnim tkivom, sadrži dvije kvalitativne klase ; I. i II. Trup teži od 13 kg klasificira se po &#8222; E.U.R.O.P.&#8220; klasifikaciji u pet klasa (od E = izvrstan do P = slab). Ocjena prekrivenosti trupa masnim tkivom određuje se posebno za trupove lakše od 13 kg (1 = vrlo slaba, 4 = jaka), a posebno za trupove teže od 13 kg (1 = vrlo slaba, 5 = vrlo jaka). Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Vnučec, Ivan; Mioč, Boro; Prpić, Zvonimir; Pavić, Vesna
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova // Stočarstvo, 62 (2008), 2; 157-168 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Vnučec, I., Mioč, B., Prpić, Z. & Pavić, V. (2008) Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova. Stočarstvo, 62 (2), 157-168.
@article{article, author = {Vnu\v{c}ec, Ivan and Mio\v{c}, Boro and Prpi\'{c}, Zvonimir and Pavi\'{c}, Vesna}, year = {2008}, pages = {157-168}, keywords = {Europska Unija, ovca, janje, klasifikacija trupa}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {62}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Klasifikacija ov\v{c}jih i janje\'{c}ih trupova}, keyword = {Europska Unija, ovca, janje, klasifikacija trupa} }
@article{article, author = {Vnu\v{c}ec, Ivan and Mio\v{c}, Boro and Prpi\'{c}, Zvonimir and Pavi\'{c}, Vesna}, year = {2008}, pages = {157-168}, keywords = {European Union, sheep, lamb, carcass classification}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {62}, number = {2}, issn = {0351-0832}, title = {Classification of carcasses of ovine animals}, keyword = {European Union, sheep, lamb, carcass classification} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font