Pregled bibliografske jedinice broj: 328411
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova // Stočarstvo, 62 (2008), 2; 157-168 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 328411 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klasifikacija ovčjih i janjećih trupova
(Classification of carcasses of ovine animals)
Autori
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 62
(2008), 2;
157-168
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Europska Unija; ovca; janje; klasifikacija trupa
(European Union; sheep; lamb; carcass classification)
Sažetak
U državama članicama Europske Unije primjenjuje se jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova (European Union, 1992). Klasifikacija trupova provodi se subjektivnim ocjenjivanjem na temelju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom. U sustavu klasifikacije janjećih trupova postoje dvije kategorije: 1) trup < 13 kg i 2) trup > 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije od kojih svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti trupa masnim tkivom, sadrži dvije kvalitativne klase ; I. i II. Trup teži od 13 kg klasificira se po „ E.U.R.O.P.“ klasifikaciji u pet klasa (od E = izvrstan do P = slab). Ocjena prekrivenosti trupa masnim tkivom određuje se posebno za trupove lakše od 13 kg (1 = vrlo slaba, 4 = jaka), a posebno za trupove teže od 13 kg (1 = vrlo slaba, 5 = vrlo jaka). Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts