Pregled bibliografske jedinice broj: 328404
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka // Meso-Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2008), 30-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 328404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju
mesnog soka
(Discrimination of pork samples according to drip
loss)
Autori
Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Margeta, Vladimir ; Hanžek, Danica ; Maltar, Zlata
Izvornik
Meso-Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) X
(2008);
30-34
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinjsko meso ; svojstva kvalitete mesa ; predviđanje ; diskriminacijske grupe
(pork ; meat quality traits ; prediction ; discrimination groups)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 119 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od kastrata, zaklanih pri oko 100 kg žive mase u tri klaonice na području Istočne Hrvatske. Izmjerena su najvažnija svojstva kvalitete mesa: pH45, pH24, CIE-L* te otpuštanje mesnog soka mjereno metodom kompresije (WHC) i „ metodom vrećice“ (otkapavanje). Pri ispitivanju statističke značajnosti perdiktora otpuštanja mesnog soka utvrđena je značajnost za WHC i pH24 vrijednosti (p<0.05), dok za vrijednosti pH45 i CIE-L* nije utvrđena statistička značajnost. Uzorci mesa su razvrstani u grupe „ normalno“ i „ vodnjikavo“ meso pomoću dviju diskriminantnih analiza. Ukupna točnost prve analize nije bila visoka (oko 62%), međutim kada su se zavisne varijable grupirale prema cluster analizi postotka otpuštanja mesnog soka ukupna točnost porasla je na oko 77%. Primjenom prve diskriminantne analize statistički značajne razlike (p<0.05) između grupa „ vodnjikavo“ i „ normalno“ meso utvrđene su jedino za pH24 i WHC vrijednosti, dok je primjenom druge diskriminantne analize statistički značajna razlika (p<0.05) između grupa utvrđena samo za vrijednosti pH45, dok se ostali prediktori otpuštanja mesnog svojstva nisu međusobno statistički značajno razlikovali (p>0.05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Antun Petričević
(autor)
Zlata Maltar
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- Zoological Record
- Food Science and Technology Abstracts
- Global Health