Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328404

Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka


Đurkin, Ivona; Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Margeta, Vladimir; Hanžek, Danica; Maltar, Zlata
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka // Meso-Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2008), 30-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 328404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka
(Discrimination of pork samples according to drip loss)

Autori
Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Margeta, Vladimir ; Hanžek, Danica ; Maltar, Zlata

Izvornik
Meso-Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) X (2008); 30-34

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinjsko meso ; svojstva kvalitete mesa ; predviđanje ; diskriminacijske grupe
(pork ; meat quality traits ; prediction ; discrimination groups)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 119 nasumično odabranih svinjskih polovica podrijetlom od kastrata, zaklanih pri oko 100 kg žive mase u tri klaonice na području Istočne Hrvatske. Izmjerena su najvažnija svojstva kvalitete mesa: pH45, pH24, CIE-L* te otpuštanje mesnog soka mjereno metodom kompresije (WHC) i „ metodom vrećice“ (otkapavanje). Pri ispitivanju statističke značajnosti perdiktora otpuštanja mesnog soka utvrđena je značajnost za WHC i pH24 vrijednosti (p<0.05), dok za vrijednosti pH45 i CIE-L* nije utvrđena statistička značajnost. Uzorci mesa su razvrstani u grupe „ normalno“ i „ vodnjikavo“ meso pomoću dviju diskriminantnih analiza. Ukupna točnost prve analize nije bila visoka (oko 62%), međutim kada su se zavisne varijable grupirale prema cluster analizi postotka otpuštanja mesnog soka ukupna točnost porasla je na oko 77%. Primjenom prve diskriminantne analize statistički značajne razlike (p<0.05) između grupa „ vodnjikavo“ i „ normalno“ meso utvrđene su jedino za pH24 i WHC vrijednosti, dok je primjenom druge diskriminantne analize statistički značajna razlika (p<0.05) između grupa utvrđena samo za vrijednosti pH45, dok se ostali prediktori otpuštanja mesnog svojstva nisu međusobno statistički značajno razlikovali (p>0.05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Đurkin, Ivona; Kušec, Goran; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Margeta, Vladimir; Hanžek, Danica; Maltar, Zlata
Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka // Meso-Prvi hrvatski časopis o mesu, X (2008), 30-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Đurkin, I., Kušec, G., Kralik, G., Petričević, A., Margeta, V., Hanžek, D. & Maltar, Z. (2008) Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpuštanju mesnog soka. Meso-Prvi hrvatski časopis o mesu, X, 30-34.
@article{article, author = {\DJurkin, Ivona and Ku\v{s}ec, Goran and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Margeta, Vladimir and Han\v{z}ek, Danica and Maltar, Zlata}, year = {2008}, pages = {30-34}, keywords = {svinjsko meso, svojstva kvalitete mesa, predvi\djanje, diskriminacijske grupe}, journal = {Meso-Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {X}, issn = {1332-0025}, title = {Raspodjela uzoraka svinjskog mesa prema otpu\v{s}tanju mesnog soka}, keyword = {svinjsko meso, svojstva kvalitete mesa, predvi\djanje, diskriminacijske grupe} }
@article{article, author = {\DJurkin, Ivona and Ku\v{s}ec, Goran and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Margeta, Vladimir and Han\v{z}ek, Danica and Maltar, Zlata}, year = {2008}, pages = {30-34}, keywords = {pork, meat quality traits, prediction, discrimination groups}, journal = {Meso-Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {X}, issn = {1332-0025}, title = {Discrimination of pork samples according to drip loss}, keyword = {pork, meat quality traits, prediction, discrimination groups} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font