Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327277

Akrilamid u pekarskim proizvodima


Ugarčić-Hardi, Žaneta
Akrilamid u pekarskim proizvodima // Hrvatski Pekar, 91 (2007), 39-41 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 327277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Akrilamid u pekarskim proizvodima
(Acrylamid in Bakery Products)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Izvornik
Hrvatski Pekar (1330-1977) 91 (2007); 39-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
akrilamid ; pekarski proizvodi ; ekstrudirani proizvodi
(acrylamid ; bakery products ; extruded products)

Sažetak
2002. godine švedski istraživači objavljuju da se akrilamid nalazi i u prehrambenim proizvodima, koje sadrže ugljikohidrate, naročito onim koji su pripremljeni pečenjem, prženjem ili fritiranjem. Budući da je akrilamid neurotoksičan, mutagen i karcinogen, u okviru EU provode se brojna ispitivanja o utjecaju sirovina i dodataka, te procesnih parametara na udjel akrilamida, kao i mjerama za njegovo smanjivanje. Opsežna istraživanja su pokazala da akrilamid nastaje Maillardovom reakcijom, a naročitu ulogu pri tome igraju: -prisutnost šećera (naročito glukoze i fruktoze) -slobodne aminokiseline (asparaginska kiselina) -visoka temperatura -niski udjel vode Akrilamid se nalazi također u kruhu te u pekarskim i drugim proizvodima u različitim udjelima (i više od 1000μ g/kg). Budući na visoku zastupljenost kruha i pekarskih proizvoda u prehrani, ovi proizvodi mogu znatno doprinijeti dnevnom unosu akrilamida u organizam. Rezultati provedenih istraživanja su pokazali da se pažljivim odabirom sirovina i dodataka, te optimiranjem tehnoloških parametara i procesa može značajno smanjiti udjel akrilamida u pekarskim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ugarčić-Hardi, Žaneta
Akrilamid u pekarskim proizvodima // Hrvatski Pekar, 91 (2007), 39-41 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Ugarčić-Hardi, Ž. (2007) Akrilamid u pekarskim proizvodima. Hrvatski Pekar, 91, 39-41.
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2007}, pages = {39-41}, keywords = {akrilamid, pekarski proizvodi, ekstrudirani proizvodi}, journal = {Hrvatski Pekar}, volume = {91}, issn = {1330-1977}, title = {Akrilamid u pekarskim proizvodima}, keyword = {akrilamid, pekarski proizvodi, ekstrudirani proizvodi} }
@article{article, author = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta}, year = {2007}, pages = {39-41}, keywords = {acrylamid, bakery products, extruded products}, journal = {Hrvatski Pekar}, volume = {91}, issn = {1330-1977}, title = {Acrylamid in Bakery Products}, keyword = {acrylamid, bakery products, extruded products} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font