Pregled bibliografske jedinice broj: 327202
Kakvoća ozimog ječma u odnosu na okolinu ispitivanja
Kakvoća ozimog ječma u odnosu na okolinu ispitivanja // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 113-113 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 327202 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća ozimog ječma u odnosu na okolinu ispitivanja
(Quality of winter barley in relation to the environment of the testing)
Autori
Skender, Kristina ; Lalić, Alojzije ; Lenart, Lidija ; Jukić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 113-113
ISBN
978-953-7005-13-9
Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07 i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozimi ječam; lokaliteti; proteini; škrob; hektolitarska masa
(winter barley; locations; proteins; starch; hectoliter weight)
Sažetak
Ječam je s prehrambenog stajališta nutritivno vrlo vrijedna namirnica. Tijekom odabira ječma za proizvodnju bitni su vanjski pokazatelji kvalitete ječma, parametri utvrđeni mehaničkom analizom, fiziološka ispitivanja i parametri utvrđeni kemijsko-tehnološkom analizom. U provedenim istraživanjima ustanovljen je značajan utjecaj sorte, lokaliteta i norme sjetve, kao i interakcije navedenih parametara za sadržaj proteina, sadržaj škroba, hektolitarsku masu zrna, masu zrna i udio zrna I klase. Claster analizom i dendogramima procijenjene su reakcije sorti na okolinu, te združivanja i sličnosti sorti za ispitivana svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek