Pregled bibliografske jedinice broj: 327199
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 327199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice
(Quality of different winter wheat cultivars)
Autori
Debelić, Ivana ; Drezner, Georg ; Lenart, Lidija ; Jukić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 112-112
ISBN
978-953-7005-13-9
Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenične sorte; udio proteina; vlažni gluten; broj padanja; gluten indeks; vrijednost sedimentacije
(wheat cultivars; hectolitre weight; protein content; wet gluten; gluten index; falling number; gluten index; sedimentation value)
Sažetak
Pšenica je primarna ratarska kultura u mlinarskoj proizvodnji brašna. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kakvoću starijih (priznatih do 1980.) i novijih (priznatih poslije 1980.) sorti pšenice prema indirektnim pokazateljima kakvoće: hektolitarskoj masi, udjelu proteina, sedimentacijskoj vrijednosti, količini vlažnog glutena, gluten indeksu i broju padanja. U radu je ispitano petnaest različitih uzoraka pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Dobiveni rezultati ispitivanih uzoraka pokazali su da postoji značajna razlika između udjela i sedimentacijske vrijednosti proteina, te količine vlažnog glutena i gluten indeksa starijih i novijih sorti pšenice. Novije sorte pšenice priznate nakon 1980. su bolje pecivne kakvoće obzirom na veću prosječnu vrijednost gluten indeksa (82) kao pokazatelja kakvoće glutena, za razliku od najstarijih sorti (Sirban prolifik i Osječka šišulja) koje s udjelom proteina >18 % i količinom vlažnog glutena >45, 0 % imaju gluten indeks <60 tj. ispod optimalne vrijednosti za krušne pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek