Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327199

Kakvoća različitih sorti ozime pšenice


Debelić, Ivana; Drezner, Georg; Lenart, Lidija; Jukić, Marko
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 327199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice
(Quality of different winter wheat cultivars)

Autori
Debelić, Ivana ; Drezner, Georg ; Lenart, Lidija ; Jukić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 112-112

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenične sorte; udio proteina; vlažni gluten; broj padanja; gluten indeks; vrijednost sedimentacije
(wheat cultivars; hectolitre weight; protein content; wet gluten; gluten index; falling number; gluten index; sedimentation value)

Sažetak
Pšenica je primarna ratarska kultura u mlinarskoj proizvodnji brašna. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kakvoću starijih (priznatih do 1980.) i novijih (priznatih poslije 1980.) sorti pšenice prema indirektnim pokazateljima kakvoće: hektolitarskoj masi, udjelu proteina, sedimentacijskoj vrijednosti, količini vlažnog glutena, gluten indeksu i broju padanja. U radu je ispitano petnaest različitih uzoraka pšenice uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Dobiveni rezultati ispitivanih uzoraka pokazali su da postoji značajna razlika između udjela i sedimentacijske vrijednosti proteina, te količine vlažnog glutena i gluten indeksa starijih i novijih sorti pšenice. Novije sorte pšenice priznate nakon 1980. su bolje pecivne kakvoće obzirom na veću prosječnu vrijednost gluten indeksa (82) kao pokazatelja kakvoće glutena, za razliku od najstarijih sorti (Sirban prolifik i Osječka šišulja) koje s udjelom proteina >18 % i količinom vlažnog glutena >45, 0 % imaju gluten indeks <60 tj. ispod optimalne vrijednosti za krušne pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Dujmović (autor)

Avatar Url Marko Jukić (autor)

Avatar Url Georg Drezner (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Debelić, Ivana; Drezner, Georg; Lenart, Lidija; Jukić, Marko
Kakvoća različitih sorti ozime pšenice // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Debelić, I., Drezner, G., Lenart, L. & Jukić, M. (2007) Kakvoća različitih sorti ozime pšenice. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007..
@article{article, author = {Debeli\'{c}, Ivana and Drezner, Georg and Lenart, Lidija and Juki\'{c}, Marko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {112-112}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}ne sorte, udio proteina, vla\v{z}ni gluten, broj padanja, gluten indeks, vrijednost sedimentacije}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Kakvo\'{c}a razli\v{c}itih sorti ozime p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}ne sorte, udio proteina, vla\v{z}ni gluten, broj padanja, gluten indeks, vrijednost sedimentacije}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Debeli\'{c}, Ivana and Drezner, Georg and Lenart, Lidija and Juki\'{c}, Marko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {112-112}, keywords = {wheat cultivars, hectolitre weight, protein content, wet gluten, gluten index, falling number, gluten index, sedimentation value}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Quality of different winter wheat cultivars}, keyword = {wheat cultivars, hectolitre weight, protein content, wet gluten, gluten index, falling number, gluten index, sedimentation value}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font