Pregled bibliografske jedinice broj: 327195
Bezglutensko brašno i proizvodi u dijetoterapiji glutenske enteropatije
Bezglutensko brašno i proizvodi u dijetoterapiji glutenske enteropatije // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 109-109 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 327195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bezglutensko brašno i proizvodi u dijetoterapiji glutenske enteropatije
(Gluten-free flour and products in dietary gluten-sensitive enteropathy)
Autori
Lukić, Marko ; Pinotić, Ljerka ; Šegec, Ana ; Šegec, Igor ; Koceva Komlenic, Daliborka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 109-109
ISBN
978-953-7005-13-9
Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
glutenska eteropatija; bezglutenska dijeta; prehrambeni proizvodi bez glutena
(gluten-sensitive enteropathy; gluten-free diet; gluten-free food products)
Sažetak
Glutenska enteropatija ili celijakija je najčešća kronična gastroenterološka autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten bjelančevinu pšenice, ječma, raži, a često i zobi. Obično se javlja kod dojenčadi, između šestog i osamnaestog mjeseca života, u vrijeme kad ono uz majčino mlijeko, počinje uzimati i drugu hranu. Populacija koja je posebno intolerantna na gluten ima problem u nabavci prehrambenih proizvoda bez glutena a posebno proizvoda na bazi žitarica. Kako brašno i prehrambeni proizvodi od žitarica sadrže gluten takvim bolesnicima vrlo je teško naći proizvode koji ne sadrže gluten, a osnovna profilaksa za glutensku enteropatiju je za cijeli život bezglutenska dijeta. Najveći problem za ove bolesnike je mali izbor proizvoda prehrambene industrije na hrvatskom tržištu na bazi brašna od žitarica koji ne sadrže gluten a i vrlo su skupi. Osim toga veliki je nedostatak što proizvodi nisu deklarirani kao bezglutenski proizvodi. Osnovna karakteristika bezglutenske prehrane je korištenje brašna od riže i kukuruza za pripremanja jela kao zamjena za brašno i proizvode koji se dobivaju od žitarica (pšenice, raži, ječma i zobi). U našem radu praćena su djeca s područja Slavonije i Baranje koji gravitiraju u Kliničku bolnicu Osijek u periodu od tri godine. Djece kod kojih se dijagnosticirala glutenska enteropatija bilo je 42 od toga 25 dječaka i 17 djevojčica. Dijagnoza je postavljena histološkim i serolškim pretragama u periodu od šestog mjeseca do osamnaeste godina života. Rezultati su pokazali da su simptomi bolesti glutenske enteropatije nestali već nakon dva mjeseca od uvođenja bezglutenske dijete, kako kod muške tako i ženske djece svih uzrasta. Djeca su u prosjeku odmah počeli dobivati na tjelesnoj masi a i drugi znakovi bolesti počeli su nestajati (proljev, slabokrvnost, nedostatak teka, izbočen trbuh, povraćanje, bolovi u trbuhu, razdražljivost i dr). Važno je naglasiti da se vrlo brzo javlja recidiv glutenske enteropatije ako se prekine bezglutenska dijeta i počne uzimati hranu koja sadrži gluten.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek