Pregled bibliografske jedinice broj: 327185
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 107-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 327185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova
(Determination of hydroxymethylfurfural (HMF) in dark bread types)
Autori
Pavetić, Tanja ; Pitlik, Nada ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Koceva Komlenic, Daliborka ; Tomas, Srećko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007.
/ Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 107-107
ISBN
978-953-7005-13-9
Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
boja kruha; ječmeni slad; HMF; spektrofotometrija
(bread colour; barley malt; HMF; spectrophotometry)
Sažetak
Često upotrebljavan dodatak koji daje tamnu boju pekarskim proizvodima je ječmeni slad. Takvi dodaci se prema « Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta» moraju deklarirati, što se u praksi često ne poštuje. Kontrola ovih proizvoda je otežana, jer ne postoji priznata metoda otkrivanja dodatka na bazi slada. U svrhu kontrole takvih proizvoda razrađena je modificirna spektrofotometrijska metoda (prema Winkleru i Plestenjaku) određivanja hidroksi-metil-furfurala (HMF), koji nastaje kao produkt Maillard-ove reakcije za vrijeme pečenja kruha. Dodatkom slada udjel HMF se značajno povećava kako u sredini tako i u kori kruha. Prema istraživanjima (Plestenjak) veća koncentracija od 5 mg/kg na s.t. u sredini kruha ukazuje na dodatak slada. U radu su određeni udjeli HMF u sredini različitih vrsta tamnih kruhova prikupljenih direktno s polica maloprodajnih mjesta na području Slavonije i Baranje. Koncentracija HMF u ispitanim uzorcima kruhova iznosila je od 2, 76 mg/kg (za bijeli kruh) do 141, 19 mg/kg za kruh ispod peke. Svi ispitani kruhovi, osim bijelog kruha imali su udjel HMF u sredini kruha, veći od 5 mg/kg na s.t.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(autor)
Srećko Tomas
(autor)
Žaneta Ugarčić-Hardi
(autor)
Marko Jukić
(autor)