Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327185

Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova


Pavetić, Tanja; Pitlik, Nada; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Koceva Komlenic, Daliborka; Tomas, Srećko
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 107-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 327185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova
(Determination of hydroxymethylfurfural (HMF) in dark bread types)

Autori
Pavetić, Tanja ; Pitlik, Nada ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Koceva Komlenic, Daliborka ; Tomas, Srećko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 107-107

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4. Međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
boja kruha; ječmeni slad; HMF; spektrofotometrija
(bread colour; barley malt; HMF; spectrophotometry)

Sažetak
Često upotrebljavan dodatak koji daje tamnu boju pekarskim proizvodima je ječmeni slad. Takvi dodaci se prema « Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta» moraju deklarirati, što se u praksi često ne poštuje. Kontrola ovih proizvoda je otežana, jer ne postoji priznata metoda otkrivanja dodatka na bazi slada. U svrhu kontrole takvih proizvoda razrađena je modificirna spektrofotometrijska metoda (prema Winkleru i Plestenjaku) određivanja hidroksi-metil-furfurala (HMF), koji nastaje kao produkt Maillard-ove reakcije za vrijeme pečenja kruha. Dodatkom slada udjel HMF se značajno povećava kako u sredini tako i u kori kruha. Prema istraživanjima (Plestenjak) veća koncentracija od 5 mg/kg na s.t. u sredini kruha ukazuje na dodatak slada. U radu su određeni udjeli HMF u sredini različitih vrsta tamnih kruhova prikupljenih direktno s polica maloprodajnih mjesta na području Slavonije i Baranje. Koncentracija HMF u ispitanim uzorcima kruhova iznosila je od 2, 76 mg/kg (za bijeli kruh) do 141, 19 mg/kg za kruh ispod peke. Svi ispitani kruhovi, osim bijelog kruha imali su udjel HMF u sredini kruha, veći od 5 mg/kg na s.t.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Pavetić, Tanja; Pitlik, Nada; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Koceva Komlenic, Daliborka; Tomas, Srećko
Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova // Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007. / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 107-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pavetić, T., Pitlik, N., Ugarčić-Hardi, Ž., Jukić, M., Koceva Komlenic, D. & Tomas, S. (2007) Određivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u različitim vrstama tamnih kruhova. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka/4. međunarodni kongres Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Opatija, 24.-27. 10. 2007..
@article{article, author = {Paveti\'{c}, Tanja and Pitlik, Nada and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Koceva Komlenic, Daliborka and Tomas, Sre\'{c}ko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {107-107}, keywords = {boja kruha, je\v{c}meni slad, HMF, spektrofotometrija}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Odre\djivanje hidroksi-metil-furfurala (HMF) u razli\v{c}itim vrstama tamnih kruhova}, keyword = {boja kruha, je\v{c}meni slad, HMF, spektrofotometrija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Paveti\'{c}, Tanja and Pitlik, Nada and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Koceva Komlenic, Daliborka and Tomas, Sre\'{c}ko}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {107-107}, keywords = {bread colour, barley malt, HMF, spectrophotometry}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Determination of hydroxymethylfurfural (HMF) in dark bread types}, keyword = {bread colour, barley malt, HMF, spectrophotometry}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font