Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327146

Utjecaj zakiseljavanja i karboksimetilceluloze na neka fizikalna svojstva svježih kruhova i kruhova koji su čuvani u smrznutom stanju i odmrzavani mikrovalovima


Koceva Komlenić, Daliborka; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Kuleš, Anđa
Utjecaj zakiseljavanja i karboksimetilceluloze na neka fizikalna svojstva svježih kruhova i kruhova koji su čuvani u smrznutom stanju i odmrzavani mikrovalovima // Flour - Bread ’ 07 : abstract book of the 4th International Congress and 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists = Zbornik sažetaka 4. međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 13-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 327146 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zakiseljavanja i karboksimetilceluloze na neka fizikalna svojstva svježih kruhova i kruhova koji su čuvani u smrznutom stanju i odmrzavani mikrovalovima
(Effect of accidification and carboximethylcellulose on some physical properties of fresh and frozen stored microwave reheated breads)

Autori
Koceva Komlenić, Daliborka ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jukić, Marko ; Kuleš, Anđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Flour - Bread ’ 07 : abstract book of the 4th International Congress and 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists = Zbornik sažetaka 4. međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 13-13

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
International Congress Flour - Bread (4 ; 2007) ; Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna (6 ; 2007)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kvaliteta kruha; čuvanje u smrznutom stanju; odmrzavanje kruha mikrovalovima; kiselo tijesto u prahu; starter kulture; mliječna kiselina; CMC
(bread quality; frozen storage; microwave reheated breads; dry sourdough; starter cultures; lactic acid; CMC)

Sažetak
U radu su uspoređena fizikalna svojstva svježih kruhova pripravljenih od pšeničnog brašna i kruhova koji su zamrzavani, te odmrzavani zagrijavanjem pomoću mikrovalova. Uzorci kruha pripravljani su s dodatkom bioloških i kemijskih zakiseljivaća, te s/bez dodatka 1% karboksimetilceluloze CMC). Ispitivani su uzorci kruha pripravljeni od tijesta koje je biološki zakiseljeno na tri načina: pomoću dvije čiste starter kulture mliječno-kiselih bakterija - Lactobacillus plantarum (I. tip) i L. brevis (II.tip), te s dodatkom kiselog tijesta u prahu (III. tip). Kemijsko zakiseljvanje provedeno je dodatkom mliječne kiseline, kao najvažnijeg produkta mikroorganizama kiselog tijesta. Također pripravljen je i kontrolni uzorak, bez zakiseljivača i CMC. Ispitivana su slijedeća svojstva kruha: specifični volumen, udjel vode, tvrdoća sredine, te ukupna titracijska kiselost (TTA) i pH vrijednost. Rezultati ispitivanja su pokazali da dodatak bioloških zakiseljivaća i CMC dovodi do povećanja specifičnog volumena kruha u odnosu na kemijski zakiseljene i kontrolne uzorke. Svi uzorci koji su zamrzavani i odmrzavani mikrovalovima imali su manji specifični volumen, kao i udjel vode, te veću tvrdoću u odnosu na svježe uzorke kruha. Na TTA i pH vrijednost zamrzavanje i odmrzavanje mikrovalovima nije pokazalo statistički značajan utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Koceva Komlenić, Daliborka; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jukić, Marko; Kuleš, Anđa
Utjecaj zakiseljavanja i karboksimetilceluloze na neka fizikalna svojstva svježih kruhova i kruhova koji su čuvani u smrznutom stanju i odmrzavani mikrovalovima // Flour - Bread ’ 07 : abstract book of the 4th International Congress and 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists = Zbornik sažetaka 4. međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 13-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Koceva Komlenić, D., Ugarčić-Hardi, Ž., Jukić, M. & Kuleš, A. (2007) Utjecaj zakiseljavanja i karboksimetilceluloze na neka fizikalna svojstva svježih kruhova i kruhova koji su čuvani u smrznutom stanju i odmrzavani mikrovalovima. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Flour - Bread ’ 07 : abstract book of the 4th International Congress and 6th Croatian Congress of Cereal Tehnologists = Zbornik sažetaka 4. međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07. i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna.
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Kule\v{s}, An\dja}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {13-13}, keywords = {kvaliteta kruha, \v{c}uvanje u smrznutom stanju, odmrzavanje kruha mikrovalovima, kiselo tijesto u prahu, starter kulture, mlije\v{c}na kiselina, CMC}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Utjecaj zakiseljavanja i karboksimetilceluloze na neka fizikalna svojstva svje\v{z}ih kruhova i kruhova koji su \v{c}uvani u smrznutom stanju i odmrzavani mikrovalovima}, keyword = {kvaliteta kruha, \v{c}uvanje u smrznutom stanju, odmrzavanje kruha mikrovalovima, kiselo tijesto u prahu, starter kulture, mlije\v{c}na kiselina, CMC}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Koceva Komleni\'{c}, Daliborka and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Juki\'{c}, Marko and Kule\v{s}, An\dja}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {13-13}, keywords = {bread quality, frozen storage, microwave reheated breads, dry sourdough, starter cultures, lactic acid, CMC}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Effect of accidification and carboximethylcellulose on some physical properties of fresh and frozen stored microwave reheated breads}, keyword = {bread quality, frozen storage, microwave reheated breads, dry sourdough, starter cultures, lactic acid, CMC}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font