Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 326211

Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba


Jurislav Babić, Drago Šubarić, Đurđica Ačkar, Mirela Kopjar
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba // 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Proceedings / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2008. str. 558-562 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 326211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
(Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch)

Autori
Jurislav Babić, Drago Šubarić, Đurđica Ačkar, Mirela Kopjar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Proceedings / Pospišil, Milan - Zagreb, 2008, 558-562

ISBN
978-953-6135-68-4

Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
voštani kukuruzni škrob; hidrokoloidi; želatinizacija; reološka svojstva
(waxy maize starch; hydrocolloids; gelatinisation; rheological properties)

Sažetak
U radu je provedeno istraživanje utjecaja karagena, guara, brašna sjemenki rogača i pektina (0, 2 i 0, 5 %) na viskoznost paste voštanog kukuruznog škroba te utjecaj spomenutih hidrokoloida na viskoznost škrobne suspenzije tijekom zagrijavanja od 25 do 90 º C. Rezultati istraživanja pokazali su da je dodatak hidrokoloida voštanom kukuruznom škrobu značajno utjecao na njgova svojstva, pri čemu je utjecaj ovisio o udjelu i vrsti dodanog hidrokoloida. Hidrokoloidi su povisili viskoznost tijekom zagrijavanja suspenzije škroba kao i vrijednost koeficijenta konzistencije i prividne viskoznosti škrobnih pasti. Najveći utjecaj na navedena svojstva imao je dodatak brašna sjemenki rogača i guara. Dodatak 0, 2 % pektina doveo je do pada vrijednosti reoloških parametara pasti voštanog kukuruznog škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Avatar Url Mirela Kopjar (autor)

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurislav Babić, Drago Šubarić, Đurđica Ačkar, Mirela Kopjar
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba // 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Proceedings / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2008. str. 558-562 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jurislav Babić, Drago Šubarić, Đurđica Ačkar, Mirela Kopjar (2008) Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba. U: Pospišil, M. (ur.)43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Proceedings.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {558-562}, keywords = {vo\v{s}tani kukuruzni \v{s}krob, hidrokoloidi, \v{z}elatinizacija, reolo\v{s}ka svojstva}, isbn = {978-953-6135-68-4}, title = {Utjecaj hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva vo\v{s}tanog kukuruznog \v{s}kroba}, keyword = {vo\v{s}tani kukuruzni \v{s}krob, hidrokoloidi, \v{z}elatinizacija, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {558-562}, keywords = {waxy maize starch, hydrocolloids, gelatinisation, rheological properties}, isbn = {978-953-6135-68-4}, title = {Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch}, keyword = {waxy maize starch, hydrocolloids, gelatinisation, rheological properties}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font