Pregled bibliografske jedinice broj: 326211
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba // 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Proceedings / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2008. str. 558-562 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 326211 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva voštanog kukuruznog škroba
(Influence of the hydrocolloids on the rheological properties of waxy maize starch)
Autori
Jurislav Babić, Drago Šubarić, Đurđica Ačkar, Mirela Kopjar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Proceedings
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2008, 558-562
ISBN
978-953-6135-68-4
Skup
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
voštani kukuruzni škrob; hidrokoloidi; želatinizacija; reološka svojstva
(waxy maize starch; hydrocolloids; gelatinisation; rheological properties)
Sažetak
U radu je provedeno istraživanje utjecaja karagena, guara, brašna sjemenki rogača i pektina (0, 2 i 0, 5 %) na viskoznost paste voštanog kukuruznog škroba te utjecaj spomenutih hidrokoloida na viskoznost škrobne suspenzije tijekom zagrijavanja od 25 do 90 º C. Rezultati istraživanja pokazali su da je dodatak hidrokoloida voštanom kukuruznom škrobu značajno utjecao na njgova svojstva, pri čemu je utjecaj ovisio o udjelu i vrsti dodanog hidrokoloida. Hidrokoloidi su povisili viskoznost tijekom zagrijavanja suspenzije škroba kao i vrijednost koeficijenta konzistencije i prividne viskoznosti škrobnih pasti. Najveći utjecaj na navedena svojstva imao je dodatak brašna sjemenki rogača i guara. Dodatak 0, 2 % pektina doveo je do pada vrijednosti reoloških parametara pasti voštanog kukuruznog škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek