Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 325973

Higijensko značenje histamina u ribi


Vusilović, Renata
Higijensko značenje histamina u ribi, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 325973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijensko značenje histamina u ribi
(Hygienic meanining of the histamine in fish)

Autori
Vusilović, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.01

Godina
2008

Stranica
37

Mentor
Cvrtila Fleck, Željka

Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
histamin; riba; temperatura pohrane
(histamine; fish; storage temperature)

Sažetak
U radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05) pretraženi uzorci ribe, pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine, već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, te se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje ljudi. Činjenica da i kod na izgled besprijekorne ribe može doći do povećanih koncentracija histamina, jedan je od glavnih razloga otrovanja. Propisane norme, kritične granice količine histamina, mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su sa Smjernicama o higijeni hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željka Cvrtila (mentor)

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vusilović, Renata
Higijensko značenje histamina u ribi, 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Vusilović, R. (2008) 'Higijensko značenje histamina u ribi', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vusilovi\'{c}, Renata}, year = {2008}, pages = {37}, keywords = {histamin, riba, temperatura pohrane}, title = {Higijensko zna\v{c}enje histamina u ribi}, keyword = {histamin, riba, temperatura pohrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vusilovi\'{c}, Renata}, year = {2008}, pages = {37}, keywords = {histamine, fish, storage temperature}, title = {Hygienic meanining of the histamine in fish}, keyword = {histamine, fish, storage temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font