Pregled bibliografske jedinice broj: 325729
Sadržaj ukupnih fenola u šljivi (Prunus domestica L.)
Sadržaj ukupnih fenola u šljivi (Prunus domestica L.) // 43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Book of Abstracts / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 300-301 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 325729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj ukupnih fenola u šljivi (Prunus domestica L.)
(Content of Total Phenolic Compounds in Various Plum Cultivars (Prunus domestica L.))
Autori
Jurković, Zorica ; Dugalić, Krunoslav ; Jurković, Vlatka ; Viljevac, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
43rd Croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. Book of Abstracts
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 300-301
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
Croatian and International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
fenoli; topljiva suha tvar; šljiva
(phenolics; °Brix; plum)
Sažetak
Ekstrakcija ukupnih fenola osam kultivara šljive (Prunus domestica L.) je provedena sa 96% etanolom iz liofiliziranih uzoraka, a u ekstraktu su određeni ukupni fenoli Fe-tartarat metodom. Uzorci voća su prikupljeni u kolovozu 2007. godine u pokusnom voćnjaku Poljoprivrednog Instituta Osijek Odjela za voćarstvo, odmah nakon berbe uzorci su izvagani i izmjereni su °Brix. Uzorci šljiva očišćeni od koštica i izrezani na komadiće su smrznuti, liofilizirani i samljeveni i zatim spremljeni na -20°C do analize. Koncentracije ukupnih fenola kretale su se od 264 do 707 mg/100g svježe mase, izraženo kao ekvivalent galne kiseline (GAE) i od 340 do 913 mg/100g svježe mase izraženo kao ekvivalent taninske kiseline (TAE). Izmjereni °Brix kretali su se od 14, 7 do 24, 7. Ispitivana svojstva značajno pridonose senzorskoj kvaliteti kao što je boja, aroma i okus svježeg voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-1781844-1930 - Biotehnološke metode u identifikaciji, selekciji i razmnožavanju voćaka (Jurković, Zorica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek