Pregled bibliografske jedinice broj: 325678
Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo
Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 332-333 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 325678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo
(Fluctuation of the Concentration of Sugar and Total Acidity in the Ripening Period of cv. Riesling from Kutjevo Vine-growing District)
Autori
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Hruškar, Miodrag ; Mesić, Josip ; Vulić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 332-333
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
Hrvatski simpozij agronoma (43 ; 2008) ; Međunarodni simpozij agronoma (3 ; 2008
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
graševina ; dozrijevanje grožđa ; koncentracija šećera ; ukupna kiselost ; klimatske
(riesling ; ripening of grape ; concentration of sugar ; total acidity ; climate conditions)
Sažetak
Na kakvoću uroda grožđa utječu brojni čimbenici od kojih su neki stalni (tlo, sorta, podloga) dok drugi mogu više ili manje varirati. Čimbenici koji mogu u većoj ili manjoj mjeri varirati su klimatski uvjeti pojedine godine, zdravstveno stanje grožđa te provedeni ampelotehnički zahvati tijekom vegetacije. U postizanju kvantitete i kvalitete uroda odlučujuću ulogu imaju klimatski uvjeti tijekom dozrijevanja grožđa. Ako za vrijeme dozrijevanja zavlada dugotrajna suša uz visoke temperature, intenzitet asimilacije se smanjuje i čitav proces dozrijevanja usporava ili prekida. Obilne i nagle kiše nakon suše vrlo su opasne jer uzrokuju pucanje kožice bobice i grožđe napada siva plijesan, a velike količine oborina pri kraju dozrijevanja smanjuju kvalitetu grožđa. Tijekom dozrijevanja grožđa u bobici se nakupljaju šećeri čija koncentracija ovisi o sunčanim danima, naročito tijekom kolovoza i rujna. Usporedo s porastom šećera količina ukupne kiselosti se smanjuje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih prilika u 2006. i 2007. godini na dozrijevanje grožđa Graševine vinogorja Kutjevo. U 2006. godini praćenje dozrijevanja grožđa Graševine iz vinogorja Kutjevo započelo je 30. 08., a 2007. godine praćenje je započelo 23. 08. i u obje godine grožđe je uzorkovano 5 puta do berbe. Nasumce pobrano grožđe ručno je prešano, a u dobivenom moštu analizirane su koncentracije šećera i ukupna kiselost. Usporedo s tim praćene su i klimatske prilike (prosječna mjesečna temperatura i ukupne mjesečne oborine) u vegetacijskom periodu za 2006. i 2007. godinu. Berba grožđa u 2007 godini bila je dva tjedna ranije u odnosu na 2006. godinu uz veću koncentraciju šećera što se može povezati sa većim prosječnim mjesečnim temperaturama u 2007. godini. Ukupna kiselost u 2006. godini bila je nešto niža i brže je opadala tijekom dozrijevanja u odnosu na 2007. godinu. Dobiveni rezultati pokazali su povezanost dozrijevanja grožđa Graševine vinogorja Kutjevo u 2006. i 2007. godini sa klimatskim uvjetima navedenih godina.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi