Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 325678

Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo


Jakobović, Snježana; Jakobović, Mario; Hruškar, Miodrag; Mesić, Josip; Vulić, Vesna
Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 332-333 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 325678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo
(Fluctuation of the Concentration of Sugar and Total Acidity in the Ripening Period of cv. Riesling from Kutjevo Vine-growing District)

Autori
Jakobović, Snježana ; Jakobović, Mario ; Hruškar, Miodrag ; Mesić, Josip ; Vulić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 332-333

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
Hrvatski simpozij agronoma (43 ; 2008) ; Međunarodni simpozij agronoma (3 ; 2008

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
graševina ; dozrijevanje grožđa ; koncentracija šećera ; ukupna kiselost ; klimatske
(riesling ; ripening of grape ; concentration of sugar ; total acidity ; climate conditions)

Sažetak
Na kakvoću uroda grožđa utječu brojni čimbenici od kojih su neki stalni (tlo, sorta, podloga) dok drugi mogu više ili manje varirati. Čimbenici koji mogu u većoj ili manjoj mjeri varirati su klimatski uvjeti pojedine godine, zdravstveno stanje grožđa te provedeni ampelotehnički zahvati tijekom vegetacije. U postizanju kvantitete i kvalitete uroda odlučujuću ulogu imaju klimatski uvjeti tijekom dozrijevanja grožđa. Ako za vrijeme dozrijevanja zavlada dugotrajna suša uz visoke temperature, intenzitet asimilacije se smanjuje i čitav proces dozrijevanja usporava ili prekida. Obilne i nagle kiše nakon suše vrlo su opasne jer uzrokuju pucanje kožice bobice i grožđe napada siva plijesan, a velike količine oborina pri kraju dozrijevanja smanjuju kvalitetu grožđa. Tijekom dozrijevanja grožđa u bobici se nakupljaju šećeri čija koncentracija ovisi o sunčanim danima, naročito tijekom kolovoza i rujna. Usporedo s porastom šećera količina ukupne kiselosti se smanjuje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj klimatskih prilika u 2006. i 2007. godini na dozrijevanje grožđa Graševine vinogorja Kutjevo. U 2006. godini praćenje dozrijevanja grožđa Graševine iz vinogorja Kutjevo započelo je 30. 08., a 2007. godine praćenje je započelo 23. 08. i u obje godine grožđe je uzorkovano 5 puta do berbe. Nasumce pobrano grožđe ručno je prešano, a u dobivenom moštu analizirane su koncentracije šećera i ukupna kiselost. Usporedo s tim praćene su i klimatske prilike (prosječna mjesečna temperatura i ukupne mjesečne oborine) u vegetacijskom periodu za 2006. i 2007. godinu. Berba grožđa u 2007 godini bila je dva tjedna ranije u odnosu na 2006. godinu uz veću koncentraciju šećera što se može povezati sa većim prosječnim mjesečnim temperaturama u 2007. godini. Ukupna kiselost u 2006. godini bila je nešto niža i brže je opadala tijekom dozrijevanja u odnosu na 2007. godinu. Dobiveni rezultati pokazali su povezanost dozrijevanja grožđa Graševine vinogorja Kutjevo u 2006. i 2007. godini sa klimatskim uvjetima navedenih godina.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Snježana Jakobović (autor)

Avatar Url Mario Jakobović (autor)

Avatar Url Josip Mesić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakobović, Snježana; Jakobović, Mario; Hruškar, Miodrag; Mesić, Josip; Vulić, Vesna
Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 332-333 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jakobović, S., Jakobović, M., Hruškar, M., Mesić, J. & Vulić, V. (2008) Kretanje koncentracije šećera i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja grožđa cv. Graševina bijela vinogorja Kutjevo. U: Pospišil, M. (ur.)43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma Agroekologija i ekološka poljoprivreda : zbornik sažetaka = 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture Agroecology and ecological agriculture : book of abstracts.
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Jakobovi\'{c}, Mario and Hru\v{s}kar, Miodrag and Mesi\'{c}, Josip and Vuli\'{c}, Vesna}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {332-333}, keywords = {gra\v{s}evina, dozrijevanje gro\v{z}\dja, koncentracija \v{s}e\'{c}era, ukupna kiselost, klimatske}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Kretanje koncentracije \v{s}e\'{c}era i ukupne kiselosti tijekom dozrijevanja gro\v{z}\dja cv. Gra\v{s}evina bijela vinogorja Kutjevo}, keyword = {gra\v{s}evina, dozrijevanje gro\v{z}\dja, koncentracija \v{s}e\'{c}era, ukupna kiselost, klimatske}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jakobovi\'{c}, Snje\v{z}ana and Jakobovi\'{c}, Mario and Hru\v{s}kar, Miodrag and Mesi\'{c}, Josip and Vuli\'{c}, Vesna}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {332-333}, keywords = {riesling, ripening of grape, concentration of sugar, total acidity, climate conditions}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Fluctuation of the Concentration of Sugar and Total Acidity in the Ripening Period of cv. Riesling from Kutjevo Vine-growing District}, keyword = {riesling, ripening of grape, concentration of sugar, total acidity, climate conditions}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font