Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 325495

Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske


Stipanović, Nina Marija
Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 325495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske
(Influence of storage conditions on anthocyanin stability of sour and sour cherry Maraska concentrates)

Autori
Stipanović, Nina Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
08.02

Godina
2008

Stranica
41

Mentor
Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela

Neposredni voditelj
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
koncentrat višnje; koncentrat višnje Maraske; stabilnost antocijana; pH; skladištenje
(sour cherry concentrates; sour cherry Maraska concentrates; anthocyanin stability; pH value; storage)

Sažetak
Tijekom procesiranja i skladištenja koncentrata, sokova i drugih proizvoda na bazi voća dolazi do degradacije antocijana. Na stabilnost antocijana u voćnim proizvodima, uz ostalo, utječe pH proizvoda i temperatura skladištenja. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stabilnost antocijana koncentrata višnje i višnje Maraske tijekom skladištenja pri sobnoj temperaturi i pri 4 °C. Osim skladištenja pri različitim temperaturama, praćen je i utjecaj pH na stabilnost antocijana. Tijekom skladištenja uzoraka došlo je do pada udjela antocijana u koncentratu višnje i višnje Maraske. U koncentratu višnje utvrđena je promjena udjela antocijana sa 171, 84 mg/100mL na 140, 26 mg/100mL tijekom 5 mjeseci skladištenja pri 4 °C, odnosno na 44, 09 mg/100mL tijekom 72 dana skladištenja pri sobnoj temperaturi. U koncentratu višnje Maraske utvrđena je promjena udjela antocijana sa 190, 79 mg/100mL na 144, 1 mg/100mL tijekom 5 mjeseci skladištenja pri 4 °C, odnosno na 47, 02 mg/100mL tijekom 72 dana skladištenja pri sobnoj temperaturi. Promjena pH vrijednosti je također imala utjecaj na promjenu udjela antocijana u ispitivanim uzorcima. S povećanjem pH vrijednosti došlo je do pada udjela antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske. Pri pH 6 udio antocijana u koncentratu višnje bio je 67, 6 mg/100mL, a u koncentratu višnje Maraske 69, 8 mg/100mL. Na udio antocijana u ispitivanim uzorcima utjecala je i temperatura skladištenja. Degradacija antocijana bila je jače izražena u uzorcima skladištenim pri sobnoj temperaturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Stipanović, Nina Marija
Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Stipanović, N. (2008) 'Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stipanovi\'{c}, Nina Marija}, year = {2008}, pages = {41}, keywords = {koncentrat vi\v{s}nje, koncentrat vi\v{s}nje Maraske, stabilnost antocijana, pH, skladi\v{s}tenje}, title = {Utjecaj uvjeta skladi\v{s}tenja na stabilnost antocijana u koncentratima vi\v{s}nje i vi\v{s}nje Maraske}, keyword = {koncentrat vi\v{s}nje, koncentrat vi\v{s}nje Maraske, stabilnost antocijana, pH, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stipanovi\'{c}, Nina Marija}, year = {2008}, pages = {41}, keywords = {sour cherry concentrates, sour cherry Maraska concentrates, anthocyanin stability, pH value, storage}, title = {Influence of storage conditions on anthocyanin stability of sour and sour cherry Maraska concentrates}, keyword = {sour cherry concentrates, sour cherry Maraska concentrates, anthocyanin stability, pH value, storage}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font