Pregled bibliografske jedinice broj: 325495
Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske
Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 325495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja na stabilnost antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske
(Influence of storage conditions on anthocyanin stability of sour and sour cherry Maraska concentrates)
Autori
Stipanović, Nina Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
08.02
Godina
2008
Stranica
41
Mentor
Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela
Neposredni voditelj
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
koncentrat višnje; koncentrat višnje Maraske; stabilnost antocijana; pH; skladištenje
(sour cherry concentrates; sour cherry Maraska concentrates; anthocyanin stability; pH value; storage)
Sažetak
Tijekom procesiranja i skladištenja koncentrata, sokova i drugih proizvoda na bazi voća dolazi do degradacije antocijana. Na stabilnost antocijana u voćnim proizvodima, uz ostalo, utječe pH proizvoda i temperatura skladištenja. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti stabilnost antocijana koncentrata višnje i višnje Maraske tijekom skladištenja pri sobnoj temperaturi i pri 4 °C. Osim skladištenja pri različitim temperaturama, praćen je i utjecaj pH na stabilnost antocijana. Tijekom skladištenja uzoraka došlo je do pada udjela antocijana u koncentratu višnje i višnje Maraske. U koncentratu višnje utvrđena je promjena udjela antocijana sa 171, 84 mg/100mL na 140, 26 mg/100mL tijekom 5 mjeseci skladištenja pri 4 °C, odnosno na 44, 09 mg/100mL tijekom 72 dana skladištenja pri sobnoj temperaturi. U koncentratu višnje Maraske utvrđena je promjena udjela antocijana sa 190, 79 mg/100mL na 144, 1 mg/100mL tijekom 5 mjeseci skladištenja pri 4 °C, odnosno na 47, 02 mg/100mL tijekom 72 dana skladištenja pri sobnoj temperaturi. Promjena pH vrijednosti je također imala utjecaj na promjenu udjela antocijana u ispitivanim uzorcima. S povećanjem pH vrijednosti došlo je do pada udjela antocijana u koncentratima višnje i višnje Maraske. Pri pH 6 udio antocijana u koncentratu višnje bio je 67, 6 mg/100mL, a u koncentratu višnje Maraske 69, 8 mg/100mL. Na udio antocijana u ispitivanim uzorcima utjecala je i temperatura skladištenja. Degradacija antocijana bila je jače izražena u uzorcima skladištenim pri sobnoj temperaturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek