Pregled bibliografske jedinice broj: 325494
Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka
Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 325494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka
(The effect of cultivar and ripeness stage on quality changes of fresh-cut pears)
Autori
Kralj, Edgar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
06.03
Godina
2007
Stranica
73
Mentor
Piližota, Vlasta
Ključne riječi
kruške; posmeđivanje; čvrstoća; kvaliteta
(pears; browning; firmness; quality)
Sažetak
Minimalno procesirano voće i povrće od svih proizvoda od voća i povrća ima najsličnija svojstva sirovini, ali je podložno velikom broju negativnih promjena jer mu je uslijed guljenja, rezanja i drugih mehaničkih operacija narušena osnovna tekstura. Promjene koje najviše utječu na kakvoću minimalno procesiranog voća i povrća svakako su promjena boje, odnosno enzimsko posmeđivanje, degradacija (omekšanje) teksture, te kvarenje koje uzrokuju različiti mikroorganizmi. U okviru ovog diplomskog rada promatran je utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka. Sorte krušaka podvrgnute ispitivanju su Kiefer Seedling, Beurre D' Hardenpont i Passe Crassane. U radu je provedeno tretiranje kriški krušaka otopinama askorbinske kiseline, natrijevog heksametafosfata i kalcijevog klorida te njihovim kombinacijama. Praćen je utjecaj tretiranja ovim otopinama na boju i teksturu uzoraka tijekom dvanaest dana skladištenja pri 4 º C. Rezultati istraživanja su pokazali pozitivan utjecaj kalcija, odnosno obrade kalcijevim kloridom na teksturu kriški krušaka tijekom skladištenja pri 4 º C. Kombinacije otopina kojima su tretirane kruške imale su različit utjecaj na očuvanje boje odnosno sprječavanje posmeđivanja zavisno o sorti krušaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek