Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 325494

Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka


Kralj, Edgar
Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 325494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka
(The effect of cultivar and ripeness stage on quality changes of fresh-cut pears)

Autori
Kralj, Edgar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
06.03

Godina
2007

Stranica
73

Mentor
Piližota, Vlasta

Ključne riječi
kruške; posmeđivanje; čvrstoća; kvaliteta
(pears; browning; firmness; quality)

Sažetak
Minimalno procesirano voće i povrće od svih proizvoda od voća i povrća ima najsličnija svojstva sirovini, ali je podložno velikom broju negativnih promjena jer mu je uslijed guljenja, rezanja i drugih mehaničkih operacija narušena osnovna tekstura. Promjene koje najviše utječu na kakvoću minimalno procesiranog voća i povrća svakako su promjena boje, odnosno enzimsko posmeđivanje, degradacija (omekšanje) teksture, te kvarenje koje uzrokuju različiti mikroorganizmi. U okviru ovog diplomskog rada promatran je utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka. Sorte krušaka podvrgnute ispitivanju su Kiefer Seedling, Beurre D' Hardenpont i Passe Crassane. U radu je provedeno tretiranje kriški krušaka otopinama askorbinske kiseline, natrijevog heksametafosfata i kalcijevog klorida te njihovim kombinacijama. Praćen je utjecaj tretiranja ovim otopinama na boju i teksturu uzoraka tijekom dvanaest dana skladištenja pri 4 º C. Rezultati istraživanja su pokazali pozitivan utjecaj kalcija, odnosno obrade kalcijevim kloridom na teksturu kriški krušaka tijekom skladištenja pri 4 º C. Kombinacije otopina kojima su tretirane kruške imale su različit utjecaj na očuvanje boje odnosno sprječavanje posmeđivanja zavisno o sorti krušaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralj, Edgar
Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Kralj, E. (2007) 'Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svježe izrezanih krušaka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kralj, Edgar}, year = {2007}, pages = {73}, keywords = {kru\v{s}ke, posme\djivanje, \v{c}vrsto\'{c}a, kvaliteta}, title = {Utjecaj sorte i stupnja zrelosti na promjenu kvalitete svje\v{z}e izrezanih kru\v{s}aka}, keyword = {kru\v{s}ke, posme\djivanje, \v{c}vrsto\'{c}a, kvaliteta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kralj, Edgar}, year = {2007}, pages = {73}, keywords = {pears, browning, firmness, quality}, title = {The effect of cultivar and ripeness stage on quality changes of fresh-cut pears}, keyword = {pears, browning, firmness, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font