Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 325189

Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja


Krešimir Salajpal, Danijel Karolyi, Vesna Kantura, Srebrenka Nejedli, Marija Đikić
Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja // Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 246-247 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 325189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja
(Muscle Fiber Characteristics and meat quality of Black Slavonian Pig)

Autori
Krešimir Salajpal, Danijel Karolyi, Vesna Kantura, Srebrenka Nejedli, Marija Đikić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 246-247

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Crna slavonska svinja; svojstva mišićnih vlakana; kakvoća mesa
(Black Slavonian Pig; muscle fiber characteristics; meat quality traits)

Sažetak
U radu su analizirana histokemijska i histomorfološka svojstva (udio i promjer crvenih sporo kontrahirajućih oksidativnih (SO), bijelih brzo kontrahirajućih glikolitičkih (FG) i brzo kontrahirajućih oksidativno-glikolitičkih (FOG) vlakana) u dugom leđnom mišiću (MLD) te kakvoća mesa (pHi, pHu, L*, a*, b*) u svinja Crne slavonske pasmine (CS, n=19) u odnosu na moderne križance (Veliki jorkšir x Švedski landras x Durok ; K, n=8). CS (prosječne tjelesne mase 153, 8 kg i starosti 18 mjeseci) i K (prosječne tjelesne mase 182, 1 kg i starosti 18 mjeseci) svinje su utovljene u jednakim uvjetima držanja i hranidbe na otvorenom. Rezultati pokazuju da u obje skupine svinja u MLD-u dominiraju FG vlakna velikog promjera (zauzimaju oko 69 % u CS i 75, 8% u K ukupne površine presjeka mišića). Manji udio FG vlakana (69, 10 u CS prema 76, 5 % u K) kao i njihov manji promjer (68, 5 u CS prema 72, 10 μ m u K) utvrđen je u CS u odnosu na K (P<0, 05). Također u CS je utvrđen veći udio SO (11, 7 prema 8, 4 % ; P<0, 01) i FOG (19, 6 prema 15, 8 % ; P<0, 01) vlakana u odnosu na K svinje. Promjer SO vlakana bio je manji u CS (64, 0 μ m) u odnosu na K (67, 5 μ m ; P<0, 05) dok se ta razlika u promjeru FOG nije utvrđena. Utvrđene vrijednosti parametara boje i pH bile su unutar granica normalnih vrijednosti. U CS su utvrđene veće vrijednosti pHu (5, 80 prema 5, 69 ; P<0, 05) te manje vrijednosti parametara a* (9, 27 prema 12, 60 ; P<0, 01) i b* (6, 22 prema 3, 04 ; P<0, 01) u odnosu na K tovljenike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532400-2129 - Morfometabolička istraživanja placente i organa životinja (Gjurčević-Kantura, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Krešimir Salajpal, Danijel Karolyi, Vesna Kantura, Srebrenka Nejedli, Marija Đikić
Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja // Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 246-247 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Krešimir Salajpal, Danijel Karolyi, Vesna Kantura, Srebrenka Nejedli, Marija Đikić (2008) Svojstva mišićnih vlakana i kakvoća mesa crne slavonske pasmine svinja. U: Pospišil, M. (ur.)Book of abstracts 43nd Croatian & 3nd International Symposium on Agriculture.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {246-247}, keywords = {Crna slavonska svinja, svojstva mi\v{s}i\'{c}nih vlakana, kakvo\'{c}a mesa}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Svojstva mi\v{s}i\'{c}nih vlakana i kakvo\'{c}a mesa crne slavonske pasmine svinja}, keyword = {Crna slavonska svinja, svojstva mi\v{s}i\'{c}nih vlakana, kakvo\'{c}a mesa}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {246-247}, keywords = {Black Slavonian Pig, muscle fiber characteristics, meat quality traits}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Muscle Fiber Characteristics and meat quality of Black Slavonian Pig}, keyword = {Black Slavonian Pig, muscle fiber characteristics, meat quality traits}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font