Pregled bibliografske jedinice broj: 325120
Ispitivanje svojstava polimernih membrana
Ispitivanje svojstava polimernih membrana, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 325120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje svojstava polimernih membrana
(Examination of polymer film's characteristics)
Autori
Marković, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2002
Stranica
32
Mentor
Berković, Katarina
Ključne riječi
proteini sirutke; jestive membrane; mehanička svojstva; funkcionalna svojstva
(whey; protein; edible films; mechanical properties; functional properties)
Sažetak
Jestive polimerne membrane djeluju kao barijera za vlagu, kisik, , ugljikov (IV) oksid, etilen, ulje, aromu i sl. i na taj način omogućuju poboljšanje kvalitete hrane i doprinose stabilnosti ambalažirane hrane.. Korištene su vodene otopine denaturiranog i prirodno izoliranog proteina sirutke uz dodatak plastifikatora (glicerola), zatim su ljevanjem tih otopina na ploče i sušenjem oblikovane membrane.Mehanička svojstva membrana pripravljenih od vodenih otopina denaturiranog izoliranog proteina sirutke imaju bolja svojstva od vodenih otopina prirodno izoliranog proteina sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
67/02
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb