Pregled bibliografske jedinice broj: 324693
Ispitivanje kinetike hidrolize škroba katalizirane amilazama
Ispitivanje kinetike hidrolize škroba katalizirane amilazama // VII. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Sander, Aleksandra ; Prlić-Kardum Jasna (ur.).
Zagreb: Petrokemija Kutina, 2008. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 324693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kinetike hidrolize škroba katalizirane amilazama
(Kinetics of starch hydrolysis catalyzed by amylase)
Autori
Somogyi, Dubravka ; Zebić, Maja ; Csanadi Zsofia ; Vrsalović Presečki, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
VII. susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka
/ Sander, Aleksandra ; Prlić-Kardum Jasna - Zagreb : Petrokemija Kutina, 2008
ISBN
978-953-6470-37-2
Skup
VII. susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.02.2008. - 22.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
škrob; hidroliza; kinetika; amilaze
(starch; hyidrolysis; kinetics; amylase)
Sažetak
Bioetanol je alkohol koji se proizvodi fermentacijom šećera. Zamjena je za benzin, te se najčešće koristi pomiješan u određenim omjerima sa klasičnim benzinom. Uglavnom se dobiva iz žitarica (kukuruz, pšenica), krumpira, šećerne trske i ostalih biljaka u kojima ima šećera, škroba i celuloze. Etanol se fermentacijom proizvodi isključivo iz monosaharida. Stoga je za dobivanje sirovine za proizvodnju etanola potrebno hidrolizirati više šećere, odnosno polisaharide. Razlikujemo kemijsku, odnosno kiselu hidrolizu i enzimatsku. Enzimatska hidroliza škroba se provodi u dva stupnja: likvefakcija i saharifikacija. U prvom stupnju, škrob se otapa u vodi i djelomično hidrolizira do viših monosaharida uz enzim α -amilazu. U drugom koraku enzimi za saharifikaciju (glukoamilaza, pululanaza) hidroliziraju produkte likvefakcije do glukoze. U ovom radu je proučavan proces likvefakcije tj. prvi stupanj hidrolize škroba. U tu svrhu ispitane su dvije α -amilaze iz Bacilllus licheniformis, komercijalnih naziva Termamyl i Liquozyme. Ispitana je ovisnost oba enzima o temperaturi i pH. Na optimalnom pH i temperaturi (pH 7, T = 80 °C) ispitana je kinetika oba enzima uz škrob kao supstrat. Također je ispitan utjecaj glukoze na početnu reakcijsku brzinu. Sva kinetička mjerenja provedena su metodom početnih brzina. Uz procijenjene kinetičke parametre, razvijen je matematički model koji je validiran u kotlastom i protočno kotlastom reaktoru. Dobivena je 100 %-tna konverzija škroba uz oba enzima, pri čemu je iskorištenje na glukozi iznosilo 8 %. Hidrolizom kukuruznog brašna, kao realnog uzorka uz enzim Liquozyme hidroliziralo se oko 80 % škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1252086-2793 - Biokatalizatori i biotransformacije (Vasić-Rački, Đurđa, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Ana Vrsalović Presečki
(autor)