Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324645

Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera


Ledinski, Mirjana
Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 324645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera
(Growth stimulation of probiotic ABT-2 culture with adition of various sugar types)

Autori
Ledinski, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.11

Godina
2007

Stranica
52

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; ABT-2 kultura; razne vrste šećera; fermentacija
(cow milk; goat milk; soy milk; ABT-2 culture; various sugar types; fermentation)

Sažetak
Praćenjem parametara kinetike fermentacije istražen je utjecaj dodatka saharoze, glukoze, fruktoze i smjese glukoze i fruktoze u različitim udjelima na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-2 kulturom. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Streptococcus thermophilus, a šećeri su dodavani u udjelima od 3 i 5%. Fermentacija je vođena na 37 ˚ C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka procesa fermentacije između tri vrste mlijeka, te različit utjecaj dodatka šećera na tijek fermentacije svih ispitivanih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ledinski, Mirjana
Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Ledinski, M. (2007) 'Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ledinski, Mirjana}, year = {2007}, pages = {52}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, ABT-2 kultura, razne vrste \v{s}e\'{c}era, fermentacija}, title = {Stimulacija rasta probioti\v{c}ke ABT-2 kulture dodatkom razli\v{c}itih \v{s}e\'{c}era}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, ABT-2 kultura, razne vrste \v{s}e\'{c}era, fermentacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ledinski, Mirjana}, year = {2007}, pages = {52}, keywords = {cow milk, goat milk, soy milk, ABT-2 culture, various sugar types, fermentation}, title = {Growth stimulation of probiotic ABT-2 culture with adition of various sugar types}, keyword = {cow milk, goat milk, soy milk, ABT-2 culture, various sugar types, fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font