Pregled bibliografske jedinice broj: 324645
Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera
Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 324645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stimulacija rasta probiotičke ABT-2 kulture dodatkom različitih šećera
(Growth stimulation of probiotic ABT-2 culture with adition of various sugar types)
Autori
Ledinski, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.11
Godina
2007
Stranica
52
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; ABT-2 kultura; razne vrste šećera; fermentacija
(cow milk; goat milk; soy milk; ABT-2 culture; various sugar types; fermentation)
Sažetak
Praćenjem parametara kinetike fermentacije istražen je utjecaj dodatka saharoze, glukoze, fruktoze i smjese glukoze i fruktoze u različitim udjelima na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-2 kulturom. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium sp. i Streptococcus thermophilus, a šećeri su dodavani u udjelima od 3 i 5%. Fermentacija je vođena na 37 ˚ C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka procesa fermentacije između tri vrste mlijeka, te različit utjecaj dodatka šećera na tijek fermentacije svih ispitivanih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek