Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324640

Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu


Škrbić, David
Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 324640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu
(Process parametars and properties of a domestic fresh goat cheese produced in Vardarac)

Autori
Škrbić, David

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2007

Stranica
Str.

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kozji sir; obiteljsko gospodarstvo; fizikalno-kemijska svojstva; senzorska kakvoća; mikrobiološke analize
(goat cheese; family economy; physical-chemical properties; sensory quality; microbiological examinations)

Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje kozjeg sira na obiteljskom gospodarstvu Škrbić u Vardarcu. Sir se proizvodio prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji. Rezultati fizikalno-kemijskih analiza su pokazali da se sirevi mogu svrstati u grupu punomasnih (sir A) i polumasnih (sir B). Senzorsko ocjenjivanje provedeno s 6 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova, uz ocjenjivanje okusa, mirisa, teksture i naknadnog okusa u ustima, te izgleda površine i presjeka pokazalo je vrlo visoku kakvoću oba sira. Mikrobiološke analize dale su negativne rezultate na sve ispitivane grupe mikroorganizama, osim na kvasce pa je kod nekih uzoraka slabo izražen miris po kvascima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škrbić, David
Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Škrbić, D. (2007) 'Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}krbi\'{c}, David}, year = {2007}, pages = {str.}, keywords = {kozji sir, obiteljsko gospodarstvo, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska kakvo\'{c}a, mikrobiolo\v{s}ke analize}, title = {Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu}, keyword = {kozji sir, obiteljsko gospodarstvo, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska kakvo\'{c}a, mikrobiolo\v{s}ke analize}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}krbi\'{c}, David}, year = {2007}, pages = {str.}, keywords = {goat cheese, family economy, physical-chemical properties, sensory quality, microbiological examinations}, title = {Process parametars and properties of a domestic fresh goat cheese produced in Vardarac}, keyword = {goat cheese, family economy, physical-chemical properties, sensory quality, microbiological examinations}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font