Pregled bibliografske jedinice broj: 324640
Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu
Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 324640 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Parametri proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu u Vardarcu
(Process parametars and properties of a domestic fresh goat cheese produced in Vardarac)
Autori
Škrbić, David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2007
Stranica
Str.
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kozji sir; obiteljsko gospodarstvo; fizikalno-kemijska svojstva; senzorska kakvoća; mikrobiološke analize
(goat cheese; family economy; physical-chemical properties; sensory quality; microbiological examinations)
Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje kozjeg sira na obiteljskom gospodarstvu Škrbić u Vardarcu. Sir se proizvodio prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji. Rezultati fizikalno-kemijskih analiza su pokazali da se sirevi mogu svrstati u grupu punomasnih (sir A) i polumasnih (sir B). Senzorsko ocjenjivanje provedeno s 6 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova, uz ocjenjivanje okusa, mirisa, teksture i naknadnog okusa u ustima, te izgleda površine i presjeka pokazalo je vrlo visoku kakvoću oba sira. Mikrobiološke analize dale su negativne rezultate na sve ispitivane grupe mikroorganizama, osim na kvasce pa je kod nekih uzoraka slabo izražen miris po kvascima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek