Pregled bibliografske jedinice broj: 324637
Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom
Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 324637 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom
(The prebiotic influence of honey on the fermentation of various milk sorts with ABT-5 culture)
Autori
Majačić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2007
Stranica
Str.
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; ABT-5 kultura; med; fermentacija; kiselost; elektrokemijski potencijal; vodljivost
(cow milk; goat milk; soy milk; ABT-5 culture; honey; fermentation; acidity; electrochemical potential; conductivity)
Sažetak
Praćenjem parametara fermentacije istražen je utjecaj dodatka četiri vrste meda na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom. Za pripravu probiotičkog ABT-5 napitka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 1, 5% mliječne masti i UHT sterilizirano sojino mlijeko bez šećera i soli. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium ssp. i Streptococcus thermophilus, a med je dodavan u udjelima od 3 i 5%. Fermentacija je vođena na 37 ˚ C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka fermentacije između vrsta mlijeka, te značajno povoljan utjecaj dodatka meda na skraćivanje vremena fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Različite vrste meda imale su različit utjecaj na fermentaciju pojedine vrste mlijeka ABT-5 kulturom, što je rezultiralo i razlikama u konzistenciji fermentiranih napitaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek