Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324637

Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom


Majačić, Marija
Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 324637 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom
(The prebiotic influence of honey on the fermentation of various milk sorts with ABT-5 culture)

Autori
Majačić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2007

Stranica
Str.

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; ABT-5 kultura; med; fermentacija; kiselost; elektrokemijski potencijal; vodljivost
(cow milk; goat milk; soy milk; ABT-5 culture; honey; fermentation; acidity; electrochemical potential; conductivity)

Sažetak
Praćenjem parametara fermentacije istražen je utjecaj dodatka četiri vrste meda na tijek fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka mješovitom ABT-5 kulturom. Za pripravu probiotičkog ABT-5 napitka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 1, 5% mliječne masti i UHT sterilizirano sojino mlijeko bez šećera i soli. Mješovita kultura sastojala se od bakterija Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium ssp. i Streptococcus thermophilus, a med je dodavan u udjelima od 3 i 5%. Fermentacija je vođena na 37 ˚ C u trajanju od 6 sati, a svaki sat utvrđene su promjene aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti i vodljivosti. Utvrđene su značajne razlike trajanja i tijeka fermentacije između vrsta mlijeka, te značajno povoljan utjecaj dodatka meda na skraćivanje vremena fermentacije svih ispitivanih uzoraka. Različite vrste meda imale su različit utjecaj na fermentaciju pojedine vrste mlijeka ABT-5 kulturom, što je rezultiralo i razlikama u konzistenciji fermentiranih napitaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majačić, Marija
Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Majačić, M. (2007) 'Prebiotički učinak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maja\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2007}, pages = {str.}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, ABT-5 kultura, med, fermentacija, kiselost, elektrokemijski potencijal, vodljivost}, title = {Prebioti\v{c}ki u\v{c}inak meda na fermentaciju raznih vrsta mlijeka ABT-5 kulturom}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, ABT-5 kultura, med, fermentacija, kiselost, elektrokemijski potencijal, vodljivost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maja\v{c}i\'{c}, Marija}, year = {2007}, pages = {str.}, keywords = {cow milk, goat milk, soy milk, ABT-5 culture, honey, fermentation, acidity, electrochemical potential, conductivity}, title = {The prebiotic influence of honey on the fermentation of various milk sorts with ABT-5 culture}, keyword = {cow milk, goat milk, soy milk, ABT-5 culture, honey, fermentation, acidity, electrochemical potential, conductivity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font