Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324636

Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01


Hajdinjak, Željko
Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 324636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01
(Optimiztion of honey concentration for fermentation of various type′ s of milk with Lactobacillus casei – 01)

Autori
Hajdinjak, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2007

Stranica
Str.

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; sojino mlijeko; kozje mlijeko; bagremov med; Lactobacillus casei-01; brzina fermentacije
(cow milk; soybean milk; goat milk; accacia honey; Lactobacillus casei-01; fermentation velocity)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka bagremovog meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka probiotičkom monokulturom Lactobacillus casei-01. Med je dodavan u udijelima 2, 4, 6 i 8%, a kao kontrola je korišten uzorak bez meda. Tijekom 24 sata fermentacije na temperaturi od 37 °C praćena je promjena pH vrijednosti, elektrokemijskog potencijala i električne vodljivosti. Fermentacija je najbrže tekla u kozjem mlijeku, a najsporije odvijanje fermentacijskih procesa je zamijećeno u uzorcima kravljeg mlijeka. Dodatak meda je kod sva tri mlijeka skratio vrijeme fermentacije, što je vidljivo iz bržeg sniženja pH vrijednosti i bržeg porasta elektrokemijskog potencijala u usporedbi s uzorcima bez meda. Najveći utjecaj na ubrzanje fermentacije je imao dodatak meda u sojino mlijeko. Med je smanjio vrijednost električne vodljivosti uzoraka. Optimalni udio meda za ubrzavanje fermentacije bakterijom L. casei-01 u kravljem i sojinom mlijeku je bio na razini od 6% dodataka, dok je za kozje mlijeko utvrđena optimalna razina od 8% dodatka meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hajdinjak, Željko
Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Hajdinjak, Ž. (2007) 'Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hajdinjak, \v{Z}eljko}, year = {2007}, pages = {str.}, keywords = {kravlje mlijeko, sojino mlijeko, kozje mlijeko, bagremov med, Lactobacillus casei-01, brzina fermentacije}, title = {Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei and \#8211; 01}, keyword = {kravlje mlijeko, sojino mlijeko, kozje mlijeko, bagremov med, Lactobacillus casei-01, brzina fermentacije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hajdinjak, \v{Z}eljko}, year = {2007}, pages = {str.}, keywords = {cow milk, soybean milk, goat milk, accacia honey, Lactobacillus casei-01, fermentation velocity}, title = {Optimiztion of honey concentration for fermentation of various type and \#8242; s of milk with Lactobacillus casei and \#8211; 01}, keyword = {cow milk, soybean milk, goat milk, accacia honey, Lactobacillus casei-01, fermentation velocity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font