Pregled bibliografske jedinice broj: 324636
Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01
Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 324636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje udjela meda za ubrzanje fermentacije raznih vrsta mlijeka s Lactobacillus casei – 01
(Optimiztion of honey concentration for fermentation of various type′ s of milk with Lactobacillus casei – 01)
Autori
Hajdinjak, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2007
Stranica
Str.
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; sojino mlijeko; kozje mlijeko; bagremov med; Lactobacillus casei-01; brzina fermentacije
(cow milk; soybean milk; goat milk; accacia honey; Lactobacillus casei-01; fermentation velocity)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj dodatka bagremovog meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka probiotičkom monokulturom Lactobacillus casei-01. Med je dodavan u udijelima 2, 4, 6 i 8%, a kao kontrola je korišten uzorak bez meda. Tijekom 24 sata fermentacije na temperaturi od 37 °C praćena je promjena pH vrijednosti, elektrokemijskog potencijala i električne vodljivosti. Fermentacija je najbrže tekla u kozjem mlijeku, a najsporije odvijanje fermentacijskih procesa je zamijećeno u uzorcima kravljeg mlijeka. Dodatak meda je kod sva tri mlijeka skratio vrijeme fermentacije, što je vidljivo iz bržeg sniženja pH vrijednosti i bržeg porasta elektrokemijskog potencijala u usporedbi s uzorcima bez meda. Najveći utjecaj na ubrzanje fermentacije je imao dodatak meda u sojino mlijeko. Med je smanjio vrijednost električne vodljivosti uzoraka. Optimalni udio meda za ubrzavanje fermentacije bakterijom L. casei-01 u kravljem i sojinom mlijeku je bio na razini od 6% dodataka, dok je za kozje mlijeko utvrđena optimalna razina od 8% dodatka meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek