Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324598

Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda


Uremović, Marija; Luković, Zoran; Uremović, Zvonimir; Jedrejčić, Alfredo; Božac, Romano
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda // Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 830-833 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 324598 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda
(Results of Pig Fattening in the Production of Autochthonous Istrian Products)

Autori
Uremović, Marija ; Luković, Zoran ; Uremović, Zvonimir ; Jedrejčić, Alfredo ; Božac, Romano

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 830-833

ISBN
978-953-6135-67-7

Skup
43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
teške svinje; dnevni prirast; konverzija hrane; kakvoća mesa
(heavy pig; daily gain; food conversion ratio; meat quality)

Sažetak
Cilj rada je ustanoviti tovna i klaonička svojstva, te svojstva kakvoće mišićnog tkiva svinja tovljenih do velike tjelesne mase. U tovu od 30, 4 kg do 189, 5 kg ostvaren je dnevni prirast 671 g i konverzija hrane 4, 20 kg. Kakvoća polovica procijenjena je debljinom slanine od 29 mm i dubinom M. longissimus dorsi (MLD) od 83, 6 mm. Kakvoća mišićnog tkiva ustanovljena je određivanjem pH mesa, boje mesa i sposobnosti mesa za vezanjem vode u M. semimembranosus. pH1 i pH2 iznosili su 6, 40 i 5, 80, boja mesa (L*) 46, 12, a sposobnost vezanja vode 3, 72 %. Ostvareni prirast, svojstva polovica i svojstva mišićnog tkiva mogu se smatrati zadovoljavajućim, a konverzija hrane previsokom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Uremović, Marija; Luković, Zoran; Uremović, Zvonimir; Jedrejčić, Alfredo; Božac, Romano
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda // Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 830-833 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Uremović, M., Luković, Z., Uremović, Z., Jedrejčić, A. & Božac, R. (2008) Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda. U: Pospišil, M. (ur.)Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Uremovi\'{c}, Marija and Lukovi\'{c}, Zoran and Uremovi\'{c}, Zvonimir and Jedrej\v{c}i\'{c}, Alfredo and Bo\v{z}ac, Romano}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {830-833}, keywords = {te\v{s}ke svinje, dnevni prirast, konverzija hrane, kakvo\'{c}a mesa}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda}, keyword = {te\v{s}ke svinje, dnevni prirast, konverzija hrane, kakvo\'{c}a mesa}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Uremovi\'{c}, Marija and Lukovi\'{c}, Zoran and Uremovi\'{c}, Zvonimir and Jedrej\v{c}i\'{c}, Alfredo and Bo\v{z}ac, Romano}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {830-833}, keywords = {heavy pig, daily gain, food conversion ratio, meat quality}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Results of Pig Fattening in the Production of Autochthonous Istrian Products}, keyword = {heavy pig, daily gain, food conversion ratio, meat quality}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font