Pregled bibliografske jedinice broj: 324598
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda // Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 830-833 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 324598 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezultati u tovu svinja za proizvodnju istarskih autohtonih proizvoda
(Results of Pig Fattening in the Production of Autochthonous Istrian Products)
Autori
Uremović, Marija ; Luković, Zoran ; Uremović, Zvonimir ; Jedrejčić, Alfredo ; Božac, Romano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings 43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 830-833
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
43rd Croatian & 3rd International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
teške svinje; dnevni prirast; konverzija hrane; kakvoća mesa
(heavy pig; daily gain; food conversion ratio; meat quality)
Sažetak
Cilj rada je ustanoviti tovna i klaonička svojstva, te svojstva kakvoće mišićnog tkiva svinja tovljenih do velike tjelesne mase. U tovu od 30, 4 kg do 189, 5 kg ostvaren je dnevni prirast 671 g i konverzija hrane 4, 20 kg. Kakvoća polovica procijenjena je debljinom slanine od 29 mm i dubinom M. longissimus dorsi (MLD) od 83, 6 mm. Kakvoća mišićnog tkiva ustanovljena je određivanjem pH mesa, boje mesa i sposobnosti mesa za vezanjem vode u M. semimembranosus. pH1 i pH2 iznosili su 6, 40 i 5, 80, boja mesa (L*) 46, 12, a sposobnost vezanja vode 3, 72 %. Ostvareni prirast, svojstva polovica i svojstva mišićnog tkiva mogu se smatrati zadovoljavajućim, a konverzija hrane previsokom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Uremović
(autor)
Zoran Luković
(autor)
Romano Božac
(autor)
Zvonimir Uremović
(autor)