Pregled bibliografske jedinice broj: 324377
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 197-198 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 324377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog
šarana za ljetni ribolov
(Technological and economic aspects of consumer
carp production for summer fishing)
Autori
Opačak, Anđelko ; Florijančić, Tihomir ; Stević, Ivan ; Slačanac, Darko ; Župan, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine
/ Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 197-198
ISBN
978-953-6135-66-0
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šaran ; ljetni ribolov ; ekonomičnost proizvodnje
(carp ; summer fishing ; cost-effectiveness of production)
Sažetak
Marketinški koncept proizvodnje konzumnog šarana u šaranskim ribnjacima podrazumijeva prilagođavanje tehnologije njegovog uzgoja potrebama tržišta. Proizvodnja toplovodne ribe u Republici Hrvatskoj, uglavnom je sezonskog karaktera, pa je i njena ponuda, kao značajan element tržišta, izravno vezana za nju. Niska proizvodnja ribe po jedinici površine u šaranskim ribnjacima u RH (700 kg/ha) izravno utječe na ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje, koja je kod većine proizvođača s negativnim predznakom. Veća ponuda žive slatkovodne ribe u sezoni jesen-zima, bitno utječe na pad njene cijene na tržištu, što snižava prihode proizvođačima, čime se dodatno ugrožava njihovo poslovanje i opstojnost. Tehnološkim restrukturiranjem ribnjaka, uvođenjem inovativnih rješenja u proizvodnji konzumnog šarana za ranoljetni izlov, donekle je moguće poboljšati ukupno poslovanje ribnjaka. Gustoćom nasada od 530 kom./ha i individualnom masom ribe od 960 g/kom u nasadu, hranidbom peletiranom hranom od 24% bjelančevina putem hranilica i kukuruzom (ručno hranjenje) u omjeru 1:1, proizveden je konzumni šaran prosječne ind. mase od 1.589 g/kom., s prinosom od 750 kg/ha već na početku srpnja tj., za samo 75 hranidbenih dana. U odnosu na ihtiomasu, dnevni se obrok kretao od 1, 2-4, 0%. Ostvaren je vrlo negativan visoki hranidbeni koeficijent od 6, 15. Cijena koštanja konzumnog šarana, bez fiksnih troškova, iznosi 16, 13 kn/kg, a stopa rentabilnosti 15, 25%.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivan Stević
(autor)
Tihomir Florijančić
(autor)
Anđelko Opačak
(autor)
Boris Županić
(autor)