Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324377

Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov


Opačak, Anđelko; Florijančić, Tihomir; Stević, Ivan; Slačanac, Darko; Župan, Boris
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 197-198 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 324377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov
(Technological and economic aspects of consumer carp production for summer fishing)

Autori
Opačak, Anđelko ; Florijančić, Tihomir ; Stević, Ivan ; Slačanac, Darko ; Župan, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine / Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 197-198

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
šaran ; ljetni ribolov ; ekonomičnost proizvodnje
(carp ; summer fishing ; cost-effectiveness of production)

Sažetak
Marketinški koncept proizvodnje konzumnog šarana u šaranskim ribnjacima podrazumijeva prilagođavanje tehnologije njegovog uzgoja potrebama tržišta. Proizvodnja toplovodne ribe u Republici Hrvatskoj, uglavnom je sezonskog karaktera, pa je i njena ponuda, kao značajan element tržišta, izravno vezana za nju. Niska proizvodnja ribe po jedinici površine u šaranskim ribnjacima u RH (700 kg/ha) izravno utječe na ekonomičnost i rentabilnost proizvodnje, koja je kod većine proizvođača s negativnim predznakom. Veća ponuda žive slatkovodne ribe u sezoni jesen-zima, bitno utječe na pad njene cijene na tržištu, što snižava prihode proizvođačima, čime se dodatno ugrožava njihovo poslovanje i opstojnost. Tehnološkim restrukturiranjem ribnjaka, uvođenjem inovativnih rješenja u proizvodnji konzumnog šarana za ranoljetni izlov, donekle je moguće poboljšati ukupno poslovanje ribnjaka. Gustoćom nasada od 530 kom./ha i individualnom masom ribe od 960 g/kom u nasadu, hranidbom peletiranom hranom od 24% bjelančevina putem hranilica i kukuruzom (ručno hranjenje) u omjeru 1:1, proizveden je konzumni šaran prosječne ind. mase od 1.589 g/kom., s prinosom od 750 kg/ha već na početku srpnja tj., za samo 75 hranidbenih dana. U odnosu na ihtiomasu, dnevni se obrok kretao od 1, 2-4, 0%. Ostvaren je vrlo negativan visoki hranidbeni koeficijent od 6, 15. Cijena koštanja konzumnog šarana, bez fiksnih troškova, iznosi 16, 13 kn/kg, a stopa rentabilnosti 15, 25%.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Opačak, Anđelko; Florijančić, Tihomir; Stević, Ivan; Slačanac, Darko; Župan, Boris
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 197-198 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Opačak, A., Florijančić, T., Stević, I., Slačanac, D. & Župan, B. (2008) Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog šarana za ljetni ribolov. U: Milan Pospišil (ur.)Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma, Opatija 18. – 21. veljače 2008. godine.
@article{article, author = {Opa\v{c}ak, An\djelko and Florijan\v{c}i\'{c}, Tihomir and Stevi\'{c}, Ivan and Sla\v{c}anac, Darko and \v{Z}upan, Boris}, year = {2008}, pages = {197-198}, keywords = {\v{s}aran, ljetni ribolov, ekonomi\v{c}nost proizvodnje}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Tehnolo\v{s}ko-ekonomski aspekti proizvodnje konzumnog \v{s}arana za ljetni ribolov}, keyword = {\v{s}aran, ljetni ribolov, ekonomi\v{c}nost proizvodnje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Opa\v{c}ak, An\djelko and Florijan\v{c}i\'{c}, Tihomir and Stevi\'{c}, Ivan and Sla\v{c}anac, Darko and \v{Z}upan, Boris}, year = {2008}, pages = {197-198}, keywords = {carp, summer fishing, cost-effectiveness of production}, isbn = {978-953-6135-66-0}, title = {Technological and economic aspects of consumer carp production for summer fishing}, keyword = {carp, summer fishing, cost-effectiveness of production}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font