Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324246

Promjene kvalitete ulja tijekom prženja namirnica životinjskog porijekla


Favro, Vanja
Promjene kvalitete ulja tijekom prženja namirnica životinjskog porijekla, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 324246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene kvalitete ulja tijekom prženja namirnica životinjskog porijekla
(Quality changes of oils during deep-fat frying of food from animal origin)

Autori
Favro, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2008

Stranica
39

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Degradacija ulja; Prženje u dubokoj masnoći; Suncokretovo ulje; Ulje kukuruznih klica
(oil degradation; deep fat frying; sunflower oil; corn oil)

Sažetak
U ovom radu praćene su degradacijske promjene suncokretovog ulja i ulja kukuruznih klica tijekom prženje namirnica životinjskog podrijetla. Istraživanje je obuhvatilo prženje 40 šarži ribica tijekom 5 dana a uzorci za analizu uzimani su nakon svake četvrte ispržene šarže. Cilj istraživanja bio je utvrditi vremensku granicu nakon koje se ulje odbacuje te usporediti kakvoću dvije istraživane vrste ulja. procjena degradacije određena je određivanjem jodnog peroksidnog i kiselinskog broja, udjela polarnih spojeva i oksidiranih masnih kiselina te senzorskom procjenom. Količina oksidacijskih, hidrolitičkih i polimerizacijskih razgradnih produkata formiranih tijekom procesa prženja, rasla je proporcionalno s vremenom prženja u obje vrste ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Favro, Vanja
Promjene kvalitete ulja tijekom prženja namirnica životinjskog porijekla, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Favro, V. (2008) 'Promjene kvalitete ulja tijekom prženja namirnica životinjskog porijekla', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Favro, Vanja}, year = {2008}, pages = {39}, keywords = {Degradacija ulja, Pr\v{z}enje u dubokoj masno\'{c}i, Suncokretovo ulje, Ulje kukuruznih klica}, title = {Promjene kvalitete ulja tijekom pr\v{z}enja namirnica \v{z}ivotinjskog porijekla}, keyword = {Degradacija ulja, Pr\v{z}enje u dubokoj masno\'{c}i, Suncokretovo ulje, Ulje kukuruznih klica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Favro, Vanja}, year = {2008}, pages = {39}, keywords = {oil degradation, deep fat frying, sunflower oil, corn oil}, title = {Quality changes of oils during deep-fat frying of food from animal origin}, keyword = {oil degradation, deep fat frying, sunflower oil, corn oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font