Pregled bibliografske jedinice broj: 324225
Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala, udjela prolina i specifičnog kuta rotacije u medu od bagrema
Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala, udjela prolina i specifičnog kuta rotacije u medu od bagrema, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala, udjela prolina i specifičnog kuta rotacije u medu od bagrema
(Determination of hydroxymethylfurfural content, proline content and specific rotation in acacia honey)
Autori
Erdelja, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.06
Godina
2007
Stranica
49
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Hidroksimetilfurfural (HMF); Med; Prolin; Specifični kut rotacije
(hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline; specific optical rotation)
Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji parametar koji utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Ona se utvrđuje određivanjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije na 67 uzoraka meda od bagrema koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske. Pri tom su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao od 0, 36 mg/kg do 52, 42 mg/kg, udio prolina od 78, 3 mg/kg do 763, 4 mg/kg i specifični kut rotacije od 3, 6 do 1, 9. Jedan uzorak ne zadovoljava zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 36 uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)