Pregled bibliografske jedinice broj: 324221
Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda
Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda
(Determination of invertase and diastase activity and specific rotation in different honey samples)
Autori
Jogun, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2007
Stranica
52
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
Dijastaza; Invertaza; Med; Specifični kut rotacije
(diastase; invertase; honey; specific rotation)
Sažetak
Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značenju u ljudskoj prehrani. Određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o različitim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, uvjeti pakiranja i vrijeme skladištenja. Cilj ovog rada bio je odrediti aktivnosti enzima (invertaze i dijastaze) te specifični kut rotacije na 64 uzorka meda od bagrema, kestena i lipe, prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Svi uzorci meda čuvani su na sobnoj temperaturi. Ustanovljeno je da se aktivnost invertaze kretala u rasponu od 1, 69 do 34, 73 IN, aktivnost dijastaze između 6, 22 do 39, 67 DN, dok je specifični kut rotacije bio u rasponu od -0, 9 do -2, 2. Primijećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom rezultata za aktivnost invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije, uočeno je postojanje statistički značajnih razlika između različitih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)