Pregled bibliografske jedinice broj: 324215
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda
(Determination of physicochemical parameters of honey samples)
Autori
Ljevar, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.02
Godina
2007
Stranica
62
Mentor
Hruškar, Mirjana
Ključne riječi
dijastaza; HMF ( hidroksimetilfurfural); med
(diastase; HMF ( hydroximethylfurfural); honey)
Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji parametar za pojavljivanje meda na tržištu. Ona se određuje mjerenjem fizikalno- kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnost dijastaze, koji su glavni parametri za određivanje svježine, zagrijavanja i skladištenja, na 116 uzorku 21 različitih vrsta meda koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio HMF- a kretao od 0, 19 do 25, 15 mg/kg, dok se aktivnost dijastaze kretala od 7, 7 do 51, 6. Postoji znatne razlika unutar istih vrsta, kao i između medova različitog biljnog porijekla. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjeve koji su određeni Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizovda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Hruškar
(mentor)