Pregled bibliografske jedinice broj: 324213
Likopen u pojedinim dijelovima neprerađene rajčice-usporedba dviju metoda
Likopen u pojedinim dijelovima neprerađene rajčice-usporedba dviju metoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Likopen u pojedinim dijelovima neprerađene rajčice-usporedba dviju metoda
(The lycopene in each part of raw tomato-comparison of two methods)
Autori
Frančić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
77
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
AAS; HPLC; Likopen; Rajčica
(AAS; HPLC; lycopene; tomato)
Sažetak
Likopen je prirodni pigment iz skupine karotenoida, a rajčica i proizvodi od rajčice su glavni izvori likopena. Cilj ovog istraživanja bio je primjenjujući dvije različite metode (atomsku apsorpcijsku spektrofotometriju i visoko-djelotvornu tekućinsku kromatografiju) odrediti udio likopena u sirovoj, tehnološki neobrađenoj rajčici te njenoj kožici i pulpi iz različitih geografskih područja. Dobiveni rezultati statistički su obrađeni te je prema tim parametrima utvrđena sukladnost metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)